ca 30 st

 • 5 dl helt bovete
 • 1/2 dl hackade osvavlade aprikoser
 • 1/2 dl psylliumfrö
 • 1 dl rågflingor
 • 1 dl grovt rivet äpple
 • 7 dl hett vatten
 • 50 g jäst
 • 1,5 dl vatten, 37 grader eller fingerljummet
 • 6 dl siktad/fullkornsmjöl av dinkel
 • 6 dl rågmjöl
 • 1 msk kanel
 • 3 små nypor havssalt
 • 2 msk sesamfrö
 • vallmofrön till garnering

Börja med att mäta upp helt bovete och hackade aprikoser i ett durkslag. Spola blandningen under rinnande vatten ett par minuter. Låt rinna av och häll över i en bunke. Hetta upp 7 dl vatten och häll över bovete-aprikos blandningen. Tillsätt psylliumfröna och låt blandningen dra i ca 5 timmar på bänken.
Vid tillredning: Sätt ugnen på 225 grader. Lös upp jästen i en bunke med 1,5 dl ljummet vatten (37 grader). Rör sedan ner mjölet lite i taget tillsammans med boveteblandningen, rågflingor, rivet äpple, kanel, havssalt och sesamfrö till en kladdig men väl blandad deg. Forma med blöta händer till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 minuter. Pensla därefter med vatten och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt svalna på galler.
Går utmärkt att frysa.

12 kommentarer


Louise Oskarsson [18 April 2008, 21:04]

Måste bara skriva och berätta att det var mycket goda bullar! Härligt med det hela bovetet i och jag tog anis och kummin i som extra krydda. Jättegott! Blir härligt att plocka fram ur frysen när hungern kommer smygande.

Lotta [18 April 2008, 21:04]

Låter verkligen jätte gott. Undra om det funkar med glutenfritt mjöl..?

Lotta

Nina Ahlm [19 April 2008, 09:04]

Har inte testat det. Men någon annan kanske har bakat dessa eller liknande med glutenfritt mjöl?

Anna [23 April 2008, 19:04]

låter verkligen gott och nyttigt men jag undrar vart hittar man psylliumfrön? HIttar jag de på maxi eller i specialaffär? och vart i affären, bland kryddorna eller någon annanstans? Tacksam för svar så man slipper springa benen av sig och leta :-))

Nina Ahlm [24 April 2008, 07:04]

Psylliumfrön brukar finnas i hälsokostbutiker. Om Maxi har eller inte törs jag inte svara på men du kan ju alltid ringa dem och kolla om du vill vara säker innan du går dit. Det är en kollonialvara som kan stå vid t.ex linfrön och liknande.

Johanna [28 May 2008, 10:05]

Jag funderade också på att testa med glutenfritt mjöl. Kanske funkar det om man tillsätter lite fiberhusk. Om någon testar så skriv gärna och berätta hur det gick! De verkar supergoda.

Danielle [28 May 2008, 20:05]

GoGreen har psylliumfrön i sitt sortiment. Jag jobbar på ett Kvantum, och vi har det bland grynerna och linfrön mm.

Kattis [23 June 2008, 16:06]

Jag gjorde de här bullarna för ett tag sen och misslyckades totalt :( Men de ser så goda ut och ingedienserna talar verkligen för det, så jag skulle vilja ge dem en andra chans!
För det första undrar jag hur man ska göra med rågflingorna och det grovrivna äpplet, hittar inte det i beskrivningen..
Sen när jag skulle röra ner mjölet i “jästvattnet” så visste jag inte riktigt hur jag skulle göra, det är ju 12 dl mjöl till endast 1,5 dl vatten.. Jag rörde ner mjölet direkt i “jästvattnet” men då blev det bara små klumpar av mjölet som blandade sig med vätskan och resten av mjölet blev kvar alldeles torrt utan varken jäst eller vätska. När jag sen rörde ner den vattniga boveteblandningen blandades ju allt mjöl med vätska men jästklumparna löste sig inte och ja.. resultatet smakade inte alls bra. Funderade på om det hade varit bättre att blanda mjölet med boveteblandningen först och därefter röra ner jästvattnet, kanske att det är lättare att blanda då? Vad tror du, vad gör jag för fel? Några tips?

Nina Ahlm [24 June 2008, 07:06]

Kattis: Ja, de är väl värda en andra chans :)
Jag har nu lagt till i fet stil, ovan, när rågflingor och rivet äpple ska tillsättas. Det gör man samtidigt med övriga ingredienser efter att man rört ut jästen i det fingerljumma vattnet. Det som är viktigt att tänka på är att man blandar väl och inte har för bråttom. Jag blandar alltid ner mjölet, boveteblandningen och övriga ingredienser i den ordning de står i receptet. Om du börjar röra ner mjölet i den blöta boveteblandningen först tror jag att det lätt blir klumpar. Du får helt enkelt testa igen om du vill och använd då gärna en bakmaskin eller liknande om du har så blir det något lättare med själva degblandningen. Lycka till.

Sofie [05 October 2008, 15:10]

Fantastiskt goda!
Var lite rädd att de skulle smaka lite för mycket bovete (testade att göra gröt på boveteflingor i veckan och klarade inte riktigt av smaken..) men det gjorde de inte.

Inger Nilsson [05 March 2009, 19:03]

Är väldigt nyfiken på många av recepten. Men,jag ogillar smaken av bi-
kabonat. Kan du hjälpa mig förvandla mängden bikarbonat till vad vikten skulle vara i jäst skulle jag vara mycket tacksam.

Mvh.

Inger

Nina Ahlm [05 March 2009, 19:03]

Inger: Tyvärr kan jag inte omvandla det åt dig. Det måste man provbaka sig fram till i så fall. Problemet med dessa bullar är att de inte innehåller mycket till mjöl som är jäsvänligt. Däremot kan jag garantera att de inte smakar bikarbonat.