• 2 dl nakenhavre eller fiberhavregryn
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 1/2 dl krossat linfrö
  • 1 dl torkade, hackade aprikoser
  • 1 dl hackad mandel
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 nypor flingsalt
  • 3 dl lättyoghurt vanilj
  • 1 dl vatten
  • 1 dl hallon, färska/frysta
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallpressad rapsolja + lite extra att smörja formen med.

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner vaniljyoghurt, hallon, vatten och rapsolja. Blanda väl. Smörj en limpform med lite rapsolja. Häll över smeten/degen. När man bakar på dinkel är degen kladdig. Det ska den vara. Då blir brödet saftigt. Grädda brödet i formen längst ner i ugnen i ca 1 1/2 timma. Ta ur brödet och låt det svalna på galler. Perfekt att frysa in i skivor och ta fram som nybakt varje frukost.

4 kommentarer


Gith Ewertzh [18 July 2006, 21:07]

Hej, Nina.

Blir så glad för alla brödrecept. Jag har ett par “favvo” smaker, vanilj är en av dem. Detta brödet visste jag innan jag smakade det att det skulle vara glad. Även detta bröd går under 5:an fliken. Alltså hur gott som helst. Åter igen, TACK.

Gith Ewertzh

Monica [03 December 2006, 11:12]

Detta bröd blir jättegott och saftigt. Jag har dock bytt ut hallon mot röda vinbär vilket också blir jättegott. Det jag undrar över är om man kan göra som bullar i stället för en limpa? Anledningen är att jag tycker det smular så när man ska skära limpan.

Nina Ahlm [03 December 2006, 12:12]

Det brukar inte vara några problem men jag har inte testat själv med det här receptet. Om du gör det så tänk på att grädda bullarna kortare tid men i högre temp.

Linda [03 December 2006, 20:12]

Jag bytte ut hallonen mot blåbär och aprikoserna mot russin. Det funkade jätte bra! Älskar detta bröd, äter det varje dag.