• 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 1 nypa havssalt
  • 1 dl kallpressad rapsolja+lite extra till ingnidning efter jäsning(se tillvägagångssätt nedan)
  • 5 dl fullkornsdinkel
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl psylliumfrö
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl solrosfrön
  • 1/2 dl hackad mandel

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet, fingervarmt, till 37 grader. Häll i saltet, oljan, psylliumfrö, linfrö, vetegroddar, solrosfrön och mjölet. Blanda i hop väl. Tänk på att när man bakar med dinkel blir degen kladdigare än vanligt. Det ska den bli då blir brödet saftigt. Jäs i bunken under ren bakduk i ca 40 minuter. Gnid sedan in degen runt om med lite mer rapsolja. Lägg ner det insmorda brödet som en stor platta i en smord långpanna strö över lite extra havssalt och hackade mandlar. Jäs ytterligare 30 minuter på plåten, grädda sedan i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler och skär sedan lagom stora fyrkanter av brödet.