2 limpor

 • 1/2 msk salt
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2,5 dl krossad råg
 • 2 dl rivet äpple, gärna rött
 • 1,5 dl vetegroddar
 • 2,5 dl krossad vete
 • 1 dl kruskakli
 • 1 dl krossade linfrön
 • 1 dl hackad mandel
 • 1/2 msk kanel
 • 2 dl dinkelmjöl
 • 2,5 dl vetemjöl
 • Valfritt 0,25 dl flytande honung
 • 1 liter mild lättyoghurt
 • lite rapsolja att smörja de två formarna med

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser. Rör sedan ner yoghurt och rivet äpple till en jämn smet/deg. När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara, då blir brödet saftigt. Blanda inte ner mer än receptet anger. Smörj formarna med rapsolja. Fördela smeten i de två formarna och grädda länst ner i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt svalna helt i formarna innan du stjälper upp limporna. Fungerar utmärkt att skiva och frysa in.

16 kommentarer


Gith Ewertzh [04 November 2006, 11:11]

Till detta säger jag bara MUMS//Gith Ewertzh

Helena [08 November 2006, 12:11]

Varför i hela friden lyckas jag aldrig med bakpulverlimporna…? Jag tycker jag gör exakt som receptet, är noga med att smörja min teflonform med rapsolja och har min varmluftsugn utan varmluften för att vara säker på tiden i ugnen men varje gång så fastnar minst halva limpan i formen och brödet går inte att äta.

Nina Ahlm [08 November 2006, 14:11]

Jag vet inte riktigt varför detta händer. Du pratar om bakpulver och visst kan du byta ut bikarbonaten som anges i receptet mot bakpulver fast då omvandla mängden. Hur mycket bakpulver använder du?

Meta [08 November 2006, 21:11]

Hur korkad är då jag – jag trodde att bikarbonat och bakpulver var samma sak….. :(

Nina Ahlm [09 November 2006, 06:11]

Bikarbonat är ett starkare jäsmedel än bakpulver. Bikarbonatet består uteslutande av natriumbikarbonat medan det i bakpulver ingår även andra ämnen bl.a potatisstärkelse.

Helena [09 November 2006, 06:11]

Använde faktiskt bikarbonat när jag bakade :-) Kallade det bara slarvigt nog bakpulverlimpa av misstag. Kanske får prova att köpa en silikonform, då kanske det går att bända ur limporna på ett bättre sätt än i en stel form, problemet är att de fastnar i botten trots att jag är noga med att smörja formen. Är sååå sugen på att prova många av dina limpor, de verkar jättegoda!

Nina Ahlm [09 November 2006, 06:11]

Ok.. det ska inte vara nödvändigt med silikon eller teflon heller dock. Jag använder mina gamla limpformar sedan 1900-aldrig och de fungerar bra. Viktigt är också att låta limporna efter gräddning svalna helt i formarna. Ta sedan en vass kniv och skär runt kanterna för att ev deg som klistrat ihop sig med kanten ska släppa. Sedan är det bara att vända formen upp och ner så faller limporna ur av sig själva och blir som på bilden ovan.

Maria i Reykjavik [09 November 2006, 10:11]

hur är propotionerna bikarbonat vs bakpulver, dvs 2 tsk bikarbonat motsvarar X tsk bakpulver?

Sen är jag, tyvärr, nötallergiger och mandel måste tas bort. Har du förslag på något substitut för mandeln?

Nina Ahlm [09 November 2006, 11:11]

Det går att byta ut bikarbonat mot bakpulver men inte alltid. Bikarbonat är ett starkare jäsmedel än bakpulver och väljer du att baka med bakpulver behövs därför mer än om du bakar på bikarbonat. Används bikarbonat behövs en tillsats av syra i degen/smeten som t.ex fil, yoghurt, sirap etc. Annars får man lätt en bismak av soda i det färdiga brödet.

* 1 tsk bikarbonat=2 tsk bakpulver
* 1 tsk hjorthornssalt=2 tsk bakpulver
Har inte testat i det här brödet hur det blir men normalt sett brukar det behövas dubbelt så mycket bakpulver som bikarbonat. Nötallergiker brukar kunna äta solrosfrön så om du vet att du kan det så fungerar de utmärkt.

Caroline [09 November 2006, 17:11]

Det här brödet ska jag baka ikväll… jag har nämligen bestämt mig för att inte handla bröd utan baka det själv istället… blir mkt godare då och detta såg ju dögott ut! =)

Nina Ahlm [09 November 2006, 17:11]

Det är supergott om man gillar ett bröd med mycket att tugga på. Jag bakade de två limporna i går kväll och det luktar faktiskt kanelbullar när det gräddas. Mysigt det oxå..

AnnaT [13 November 2006, 15:11]

Tack för fina recept och nyhetsbrev!
Jag tycker det här är ettt underbart bröd. Men min mamma har sagt till mig att man tar upp mineralerna bättre om man låter brödet jäsa länge. Fytinsyra? Hur ser du på det?

Nina Ahlm [13 November 2006, 15:11]

Din mamma har så rätt så. I fullkornsmjöl, baljväxter, hela korn, nötter och frön finns ett ämne som heter fytinsyra, som hämmar zinkabsorptionen. Om degen får jäsa länge d.v.s. över natten minskar mängden fytinsyra och således kan kroppen ta upp mer zink ur brödet. Detta bör man främst tänka på om man lider brist på zink. Till en början bakade jag de flesta recept på sidan med jäst. Det fanns då en tydlig önskan om att många ville börja baka sitt eget bröd men hade inte tid att vänta på jäsningen, fick inte till jäsningen etc. Dessutom var det många som uppgav att de är överkänsliga mot jäst. För att tillmötesgå detta har jag nu istället börja utvecka nyttiga bröd med bikarbonat som jäsmedel. Vill man kan man prova att baka samma recept med alternativa jäsmedel. Men jag kan inte ange exakta mängder då jag inte testat själv. Där har du i korthet min syn på bröd och fytinsyra. Vill du minska halterna av dessa behöver brödet jäsa länge, helst över natten. Brist på zink är ganska ovanligt men marginella brister är mer vanliga.

AnnaT [13 November 2006, 17:11]

Ok. Ska prova Grova limpan med äpple o kanel med lite jäst över natten.

Två frågor till:
1. Bikarbonatlimpan gräddar du på 175 gr i 1½ tim och surdegslimpan i 200 gr i 45 min. Hur ska jag grädda om jag gör grova limpan med jäst över natten?
2. Om jag inte har bikarbonat så kan jag byta ut yogurten mot vatten/mjölk?

Nina Ahlm [13 November 2006, 18:11]

1. Jag har tyvärr inte gjort den med jäst så jag törs inte säga det exakt men jag skulle testa på 175 grader och sticka i limpan efter 30 minuter, ytterligare 30 minuter o.s.v. Det är ju övriga ingredienser som kräver den längre tiden. Inte jäsmedlet.
2. Vatten och mjölk blir kanske för löst. Du får prova helt enkelt. Jag vet inte det heller eftersom jag inte testat. Då blir det bara tok om jag garanterar något.

Helena [01 October 2008, 12:10]

Underbart gott!

Saftigt och gott.
Luktar ljuvligt i hemmet när det bakas, luktar nästan lite jul :)