2 limpor

 • 13 dl dinkelmjöl, fullkorn
 • 4 dl rågflingor
 • 1/2 dl psylliumfrön eller hela linfrön
 • 2 dl torkade tranbär
 • 2 dl torkade blåbär
 • 1 dl grovt hackade hasselnötter
 • 4 tsk bikarbonat
 • 2 msk malen kanel
 • 2 nypor havssalt
 • 8 dl mild lättyoghurt
 • 2 dl frysta blåbär
 • 4 msk honung
 • 2 msk olja till de två limpformarna

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med en gaffel i en stor bunke. Rör ut bikarbonatet ordentligt och blanda väl. Tillsätt sedan yoghurt under omrörning med gaffel. Vänd sist ner frysta blåbär och honung. Smörj två limpformar med olja och fördela degen/smeten i formarna. Grädda längst ner i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt svalna helt på galler innan du med vass kniv skär längs brödets kanter och stjälper upp brödet ur formarna. Skiva och servera eller frys in.

 

4 kommentarer


Lina [29 July 2008, 09:07]

Hejsan!

Brukar baka dina bröd och de är helt fantastiska. Ska testa detta också så fort det blir lite svalare ute… Men en sak som jag funderat på varje gång jag bakar bröd med linfrö. Vad är det som bestämmer om det ska vara hela eller krossade linfrö i? De krossade tars väl lättare upp av kroppen medans de hela åker igenom,men varför ska det då vara hela i vissa bröd som isf inte gör någon nytta? Blir det skillnad på brödets konsistens? Hade varit intressant att veta för just nu tar jag ibland hela och ibland krossade helt beroende på vad som finns i mitt skafferi! :)

Lina

Nina Ahlm [29 July 2008, 10:07]

Lina; Jag varierar dels efter vad jag har hemma men också för att visa att det går bra med olika alternativ, denna gång blev det psylliumfrön. När man använder krossade linfrön har du rätt i att det är för att de är lättare för kroppen att tillgodogöra sig. De fina fettsyror som finns inuti dem blir mer åtkomliga. Det är dock viktigt att känna till att dessa är känsliga för både ljus, syre och värme och vill man göra på bästa sätt för att få i sig dessa är det bättre att köpa hela och krossa dem själv i en mortel innan servering eftersom de krossade vi köper på påse ligger så länge att risken är stor att de hinner härskna : (.
(Är det omega 3 man vill åt så är fisk den säkraste källan alternativt, om man är vegetarian, kan man välja t.ex valnötter som alternativ till källa för den vegetabiliska formen).
De hela linfröna passerar utan direkt påverkan men har ändock en gelbildande effekt i tarmen och ger mer till kroppen att jobba med. Vad man vill använda är en smaksak och psylliumfrön passar egentligen ännu bättre i bröd eftersom de inte är känsliga på samma sätt för vare sig värme eller härskning. Som sagt “man tager vad man haver” : )

AK Sundberg [09 August 2008, 13:08]

Hej,
Vilken fantastisk sida.
Har börjat om med träningen efter ett lite längre uppehåll, och ändrat om kostvanorna. Min 14 åriga dotter har hakat på, det är skoja. Jag har dock en liten förkärlek till bröd (min västa fiende), så jag har försökt ta bort det helt ur kosten… Men nu ser jag till min stora lycka att man kan variera bröden, och att det finns nyttigare bröd som inte behöver vara tråkiga… härligt nu man kan kanske äta en skiva till då och då…
Tack…

Rolf Göthe [06 September 2010, 16:09]

Jag har egentligen ingen kommentar annat att jag tänker prova. Jag
är dessutom mycket intresserad av att kiöpa hasselnötter med skal
vid olika tidpukter på året för att specifikt kunna mata ekorrar;
Skator och nötväckor forcerar barriärer till slutI Alltså tacksam
för tips om var man kan köpa haela hasselnötter!