Ett grovt bröd sötat med honung till skillnad från originalet som sötas med  1,5 dl sirap och bakades på endast vetemjöl samt fet filmjölk.

2 limpor

  • 1/2 msk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2,5 dl krossad råg
  • 2,5 dl vetegroddar
  • 2,5 dl krossadt vete
  • 1 dl vetekli
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 dl siktad dinkel
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1/2-1 dl flytande honung
  • 1 liter mild lättyoghurt
  • 75 g grovhackad fetost light (Fontanas)
  • ca 25-30 svarta oliver utan kärna, finhackade
  • Lite rapsolja att smörja de två formarna med

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser. Rör ner yoghurt, hackad fetaost och hackade oliver till en jämn smet/deg. När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara, då blir brödet saftigt. Blanda inte ner mer än receptet anger. Smörj formarna med rapsolja. Fördela smeten i de två formarna och grädda länst ner i ugnen i ca 1- 1 1/2 timme. Låt svalna på galler.