Jag har valt att baka mitt vörtbröd helt utan sirap, med rapsolja istället för smör och utan öl. Vetemjölet är med för att det har absolut bäst bakegenskaper och det är inte bara mjölet i sig som avgör om brödet blir nyttigt eller ej utan samtliga ingredienser tillsammans. Det här är ett nyttigare vörtbröd helt enkelt.

2 limpor

  • 25 g rapsolja, ca 0,25 dl
  • 2 msk krossat linfrö
  • 1 dl flytande honung
  • 1/2 dl hackad mandel eller russin
  • 3 1/2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 8 dl dinkelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 påse vörtmix (Finns i kryddhyllan)
  • lite rapsolja till de två limpformarna

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Blanda olja, honung och vatten i en kastrull. Värm försiktigt på låg värme till ca 37 grader eller fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan vätskan över samtidigt som du rör ut jästen försiktigt. Tillsätt vörtmixen, linfrön och mandel eller russin under omrörning och, till sist, allt mjöl lite i taget. Använd händerna och blanda tills du fått en jämn smet. När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara. Det ger ett saftigt bröd. Tillsätt inte mer mjöl än receptet anger. Låt degen/smeten jäsa ca 30 minuter, i bunken, på spisen med en bakduk över sig. Arbeta sedan ihop degen snabbt med händerna. Pudra med lite mjöl runt om så att du kan hantera den. Forma till två limpor och fördela degen i två smorda limpformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter. Låt svalna på galler. Skiva och ät som nybakt eller frys in. Testa att byta ut julskinkan varannan gång mot tunnskivad rökt kalkon med dijonsenap som pålägg eller varför inte en skiva gravad lax med färskriven pepparrot på.

18 kommentarer


Denize [12 December 2006, 12:12]

Hej!

Jag bakade det här brödet igår men kom fram till att jag fick i en dl för mycket mjöl (och jag bakade bara en sats) den blev helt okej så förmodligen är den rätta varianten jättegod. Som tur är har jag ju hälften av vörtmixen kvar så jag tänkte ta en jäst till och baka ytterligare ett sånt här bröd och en till kom-igång limpa!

aifos [16 December 2006, 11:12]

Hej! Bara undrar om det går att minska honungs-mängden? Och kanske byta ut lite mot sötningsmedel istället?

Nina Ahlm [16 December 2006, 17:12]

Vissa sötningsmedel tål inte värme, andra är svåra att omvandla. Du får helt enkelt prova dig fram. Om du bara drar ner på honung får du ett bröd med mindre söt smak.

Ebba [17 December 2006, 20:12]

Hej!
Bakade Lättare saffransbullar idag, och till och med min pappa (som du träffade när jag kom in med hela familjen på Blueberry Lifestyle) gillade dom! Han var lite skeptisk från början, eftersom att han tror att nyttigt omedelbart betyder torrt och trist.. Toppbetyg på dom alltså! Skulle baka brödet här ovanför också, men jag och mamma hittade ingen vörtmix i kryddhyllan, så vi ska leta på någon annan matbutik någon dag till veckan. :)
Kram

Malin I [17 December 2006, 23:12]

Vilket fantastiskt gott vörtbröd! Aldrig med köpe-vörtbröd för min del!!

Enda kruxet var att jag bara hade hela linfrön hemma, men en mortel och ganska mycket envishet löste det också.

Nu ska vi bara försöka att låta bli att äta upp alltihop innan jul…det blir inte lätt…

Denize [18 December 2006, 23:12]

Jag har också haft jätteproblem med att hitta mer vörtmix! Det är precis som den är slut i alla affärer, jag har letat och letat.
Något jag inte förstår är varför det ser ut som om du fått två stora bröd, medan jag antingen får två små eller ett stort som lagom fyller brödformen..

Nina Ahlm [19 December 2006, 07:12]

Receptet är för två limpor i vanliga limpformar. Jag fyller aldrig formen till mer än hälften efersom brödet reser sig i ugnen upp till kanten. Kanske har du större formar bara. Det finns ju massor av olika.

Masbom [21 December 2006, 17:12]

Jag ser att du använder en del linfrö i dina recept. Är det verkligen nyttigt att äta mycket linfrö? Enligt vad jag erfar så innehåller linfrö ett giftigt ämne.

/Matthias

Nina Ahlm [21 December 2006, 18:12]
Ebba [23 December 2006, 16:12]

Just nu står vörtlimpan i ugnen, har precis fixat klart julchokladen och ska snart göra ännu fler cashewnötkulor! Är redo för julafton med andra ord. :) God jul på dig Nina! Kram

Nina Ahlm [23 December 2006, 19:12]

Åhh vad mysigt vi har det överallt. Hälsa hela glada familjen och stor god julkram till dig med Ebba.

Jossan [04 October 2008, 09:10]

Hej! Måste bara säga hur fin jag tycker att Din nya sida har blivit. En liten fråga… Då du skriver dinkelmjöl i dina recept – menar du siktad dinkel eller fullkornsdinkelmjöl?

Nina Ahlm [04 October 2008, 13:10]

Jossan; Jag brukar skriva siktad när jag använt det. Oftast blir det fullkornsmjöl av dinkel i degen.

emelie [01 December 2008, 22:12]

borde man inte kunna byta ut lite av sötman mot torkade aprikoser som man kokar och mixar?

Nina Ahlm [02 December 2008, 09:12]

emelie: Inte testat men det låter inte omöjligt ; )

Cornelia [14 December 2008, 17:12]

Bakade detta idag. Men mitt blev inte alls så mörkt som ditt! Mitt blev ljust (med en mörk hård yta).. får hoppas det smakar bra i alla fall :)

Nina Ahlm [14 December 2008, 18:12]

Cornelia: Det kommer säkert att bli toppengott! Kanske att jag använde dinkel fullkorn och du använde siktad. Det går jättebra med båda : )

Ebba [14 November 2009, 07:11]

Detta bröd är ett måste varje jul nu för tiden :)