Det här receptet ger ca 10-12 minibaguetter.

  • 25 g jäst
  • 5,5 dl vatten
  • 14 dl fullkornsmjöl dinkel
  • flingsalt
  • 1 dl rårörda lingon/ blåbär + 1msk flytande honung

När du bakar på dinkel blir degen kladdigare än med vanligt vetemjöl. Det är meningen. Detta ger ett saftigt och luftigt bröd, så låt det med fördel vara lite kladdigt.
Sätt på ugnen på 275 grader. Rör ut jästen med hälften av vattnet som ska vara ca 37 grader eller “fingerljummet”. Tillsätt resten av vattnet och blanda i nästan allt mjöl, spara ca 1 dl. Tillsätt en stor nypa flingsalt. Låt jäsa under bakduk i 1 timma. Blanda sedan ner de rårörda lingonen och det sista mjölet. Knåda ut degen och forma till små baguetter. Lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen på 275 grader i 5 minuter. Dra sedan ner värmen till 175 grader och grädda ytterligare 10-15 minuter. Ätes med fördel nybakta.

2 kommentarer


mathilda [22 November 2008, 12:11]

Hur länge håller sig det här brödet?

Nina Ahlm [22 November 2008, 15:11]

mathilda; Eftersom hembakat bröd inte innehåller konserveringsmedel åldras det snabbt och blir torrt på ett par dygn om du har det framme. Det åldras ännu fortare i kylskåp så det bästa är att frysa det för då håller det längre. Matbröd utan för mycket fett håller i frys ca 10 månader. För mycket fett gör att det lätt kan härskna. Även bröd som innehåller mycket vatten kan torka och bli torrt trots förvaring i frys. Tänk på att styckfrysa eller skiva brödet innan infrysning. Då klarar det sig bäst. Dessa baguetter ätes, som det står i receptet, med fördel nybakta.