(Jag har på bilden använt små runda formar till mina skorpor. Det går lika bra att trycka ut degen med fingrarna och skära skorporna i önskad form och storlek. Ju tjockare du gör dem desto mjukare blir de. Om du vill att skorporna ska bli mer knapriga gör du dem tunnare och låter du dem ligga framme på en tallrik och torka ett par dygn.

En skorpa smaksatt med pepparkakskrydda. Mycket bättre än pepparkakor men ska heller inte överätas.

 • 50 g rapsolja
 • ½-1 dl flytande honung
 • 1 äggula
 • ½ dl minimjölk
 • 11/2 dl dinkelmjöl
 • 1/2 dl vetemjöl
 • 2 msk hackad mandel
 • 1 msk finhackade torkade fikon
 • pepparkakskrydda ( finns färdiga påsar i kryddhyllan)
 • ½ tsk bakpulver
 • ½ tsk hjorthornsalt
 • 1 tsk linfrön

Rör ihop fett och honung med elvisp. Tillsätt äggulan och mjölken. Blanda mjölet med hackad mandel, finhackade fikon, pepparkakskrydda, bakpulver och hjorthornsalt och linfrön. Rör ner allt i smeten. Arbeta ihop till en deg. Tryck med fingrarna ut degen till en platta på en bakplåtspapperklädd plåt ca 10×15 cm.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-12 minuter. Låt kakan kallna på galler innan du skär i den. Skär sedan önskat stora stänger, rundlar eller fyrkanter.

10 kommentarer


Julia [07 December 2006, 15:12]

Måste bara dela med mig av en rolig händelse. Jag prövade dessa pepparkaksskorpor igår, och kunde inte förstå varför det verkade vara på tok för lite vätska i receptet. Jag fick späda på med en hel massa extra för att få det att hålla ihop. Nu när jag ser på receptet igen inser jag att om man lägger 11 1/2 dl mjöl istället för 1 1/2 som det står i receptet så är det kanske inte så konstigt att det blir lite konstiga proportioner… Nåja, nytt försök i helgen! :)

Veronica [07 December 2006, 21:12]

Jag har också provat dess skorpor med ett mindre lyckat resultat. Eller det skulle ha kunnat bli hur bra som helst, men jag undrar hur mycket pepparkakskrydda det bör vara. Jag kan berätta att den påsen jag köpte var storpack, så jag höftade till det lite, eller mycket… För skorporna blev väldigt peppriga!

Nina Ahlm [08 December 2006, 06:12]

Oupps! De små påsarna rymmer 54 g och jag använder bara ett par tre teskedar.

Veronica [08 December 2006, 19:12]

Ok, då ska jag göra ett nytt försök i helgen. Tack.

Carin Nygren [10 December 2006, 14:12]

Jag gjorde dessa pepparkaksskorpor idag. Jag rullade dom till bollar och gräddade dom. Delade dom mitt itu med en gaffel när dom fortfarande var varma. Sedan satt jag in dom i ugnen igen på 100 grader i tio minuter. Vart perfekta små skorpor. Gjorde även en sats där jag böt ut pepparkakskryddan mot saffran.

Nina Ahlm [10 December 2006, 16:12]

Superbra tips!

aifos [22 December 2006, 22:12]

Hej! Söker recept på nyttigare pepparkakor och kom då på dessa.. skulle man kunna kavla ut dem och göra vanliga peppisar, eller behövs något ändras?

Nina Ahlm [22 December 2006, 22:12]

Har inte testat men det kan gå. Du får prova dig fram helt enkelt.

Matilda [11 December 2008, 20:12]

Först blev smeten väldigt såsig, så jag drygade ut den med lite mer mjöl, vilket gjorde att dom blev lite torra.. Ska smeten vara smetig eller degig?
Funkar det att byta hjortronsalt (tål ej) mot bakpulver, eller ex bikarbonat?
Skulle gärna vilja få dom lite sega och knäckiga, har du något tips på hur jag kan göra?

Nina Ahlm [11 December 2008, 20:12]

Matilda: Smeten blir kladdig men den ska inte vara “såsig”. Kanske låta den vila lite i kylen nästa gång. Jag använde den mängden mjöl som står i receptet, inte mer då blir de lätt torra. Har inte testat med annat än hjorhornsalt tyvärr. Kolla gärna tipsen från övriga som testat för fler varianter. Knäckiga blir de av mer socker och låt dem vila i rumstemperatur ett dygn.