2 limpor

  • 2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 2 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl mild lättyoghurt
  • 50 g jäst
  • 2 dl finhackade färska/frysta jordgubbar
  • 2 dl vetegroddar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl finhackad färsk basilika
  • 9 dl dinkelmjöl
  • 1-2 dl grahamsmjöl

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda solroskärnor, linfrö och vatten i en stor bunke och låt svälla ca 45 minuter. Blanda sedan lättyoghurt och rapsolja i en kastrull och värm försiktigt på låg värme till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i den ljumma blandningen och rör ut den ordentligt. Häll sedan över blandningen i den stora bunken och rör samman solrosblandningen med yoghurtblandningen. Tillsätt övriga ingredienser men vänta med mjölet till sist. Rör ner mjölet i omgångar lite i taget. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Smörj två limpformar med rapsolja och dela den jästa degen i två lika stora delar. Lägg vardera delen i varsin form. Jäs ytterligare 20 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 1,5 timme. Låt svalna på galler. Fungerar även utmärkt att frysa in.

2 kommentarer


Lena [08 June 2006, 10:06]

Nina, är den färsk dan efter? Eller blir det mest deg av den? :)

Nina Ahlm [08 June 2006, 15:06]

Precis som andra nybakta bröd är den godast samma dag men den är så klart ingen deg, utan fullt ätbar även dagen efter. Jag brukar frysa in min i skivor ganska direkt och ta fram och tina de skivor jag vill ha. Då är den som nybakt.