ca 30 st

  • 50 g jäst för söta degar (röd)
  • 2 1/2 dl ekologisk lättmjölk
  • 1 dl lättkesella
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 1 dl ljus sirap
  • 10 dl vetemjöl
  • 0,5 dl psylliumfrön
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 0,25 dl kesella vanilj
  • 0,25 dl blåbärssylt t.ex önos
  • 100 g hackad mörk choklad minst 72% kakaohalt
  • 1 ägg

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt lönnsirap, sirap, kanel och salt och rör. Tillsätt psylliumfrön och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig innan du delar den i två delar och kavlar ut dem en och en på mjölat bakbord. Blanda vaniljkesella och sylt och bred på blandningen med en smörkniv på varje platta. (Bred på ett tunt lager, inte för mycket för då blir degen kladdig). Strö över den hackade mörka chokladen. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 15 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över ytterligare lite hackad choklad på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler. Går bra att frysa.

3 kommentarer


angelica [12 August 2008, 12:08]

Vad är skillnaden på sirap och lönnsirap? Och kan man byta ut vetemjölet mot en “nyttigare” mjölsort? / Mvh

Nina Ahlm [12 August 2008, 19:08]

Angelica; Vanlig sirap är en socker-bageriprodukt. 100% lönnsirap är en naturlig produkt som kommer från saven på lönnträdet. Den innehåller inte bara tomma kalorier utan även en del mineraler. Mer naturlig kort och gott. Vetemjölet har bäst bakegenskaper och det blir lätt mer likt ett grovt bröd om du byter ut mot t.ex dinkel. Dessutom är vetemjölet lättare att baka med då det har bäst bakegenskaper genom sin förmåga att bilda gluten så kanske just denna bulle helst ska bakas med vetemjöl och njutas med måtta istället.

Anne [14 September 2008, 23:09]

är det ett bullrecept helt utan margarin eller olja? hur blir reslutatet av det? skulle vara spännande att testa