Om du inte vill göra pannkakorna glutenfria går det lika bra med vetemjöl/grahamsmjöl.

ca 15 st

  • 6 dl finax glutenfri mjölmix
  • 1 liter valfri mjölk t.ex ekologisk/soja/havre/ris
  • 6 ekologiska ägg
  • 25 g smält smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk psylliumfrö

Börja med att vispa mjölet, lite i taget med, mjölk och ägg till en slät smet. Tillsätt smält smör, salt och psylliumfrö. Låt smeten vila ca 20 minuter innan du gräddar tunna pannkakor på medelvärme. Måtta smeten med ett decilitermått så blir alla tunna och fina. Servera med keso och färska eller frysta-tinade bär. Jag använde färska jordgubbar, blåbär, röda vinbär och björnbär. Frysta bär går utmärkt om det inte är tid för färska.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

3 kommentarer


Linda [26 July 2010, 08:07]

Hej Nina! Jag undrar,vad är det som gör dessa pankakor bättre än
vanliga? Om man tex tar vanligt mjöl som du skriver att man kan
göra om man ej vill ja glutenfritt? Påverkar 2 msk psylliumfrö så
mycket att de blir bättre än vanliga pannkakor?

Nina Ekelöf [26 July 2010, 09:07]

Linda:
Om man ser till helheten innehåller det här pannkaksreceptet hälften så mycket fett som ett klassiskt recept. Jag använder ekologiska ägg som också är en “bättre” ingrediens på många sätt, men inte självklar för alla, och likaså gör tillbehören av keso och färska bär en stor skillnad jämfört med de tillbehör som annars är de enda självklara för många med vispad grädde/glass och sylt : ). Psyliumfrön sänker bara GI något så vill man ha mer näring i kan man tex tillsätta rivet äpple/rivna morötter/rödbetor/havre etc i smeten. Det finns andra recept på sådana här på sidan så det här receptet är bara ytterligare en variant på helt “vanliga” pannkakor” på ett bättre sätt. Fortfarande sött. Dock lite bättre : ) Ha en underbar vecka!

Linda [26 July 2010, 11:07]

Tack för svaret:-) Och tack för en underbar sida!!