ca 15 st

(För den som inte vill göra glutenfria muffins kan 1 dl vanligt vetemjöl användas i stället för kokosfiber och glutenfri fin mix)

  • 0,5 g saffran
  • 1 brk, 250g kesella vanilj
  • 4 hela ekologiska ägg
  • 1 dl grovt riven mandelmassa eller mandel
  • 1/2 dl råsocker
  • 1 dl kokosfibermjöl
  • 1 dl glutenfri mix – Semper “Fin Mix”

Börja med att sätta ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig ugnsvärme.

Vispa kesellan med saffran i en bunke med elvisp lite snabbt. Fortsätt sedan med att vispa ner äggen, ett och ett i smeten. Riv ner mandelmassan och blanda sist ned råsocker, kokosfibermjöl samt glutenfri fin mix i smeten under vispning. Vispa samman snabbt till en slät smet. Fyll aluminiumformar med smeten och grädda på plåt i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna på plåten och servera en nybakt eller frys in.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

8 kommentarer


Anna Sofia [01 December 2008, 15:12]

Tack så mycket för ännu ett glutenfritt recept! Jag undrar bara var man får tag på kokosfibermjöl? Och finns det något alternativ till färdig mjölmix? Den är förhållandevis dyr och jag antar att det inte vore så svårt att sätta ihop en egen om man bara visste hur mycket ungefär man skulle ta av ingredienserna…
Mvh Anna

Nina Ahlm [01 December 2008, 20:12]

Anna Sofia: Kokosfibermjöl kan man köpa på en välsorterad hälsobutik. Vi har den på Blueberry bl.a. Hittar du ingen går det bra att ersätta den mängden med mjölmix också. Förmodligen går det lika bra att sätta ihop sin egen mix men det kräver så klart att man provar sig fram. Jag har bara gjort på mixen.

E-S [09 December 2008, 15:12]

Ska det verkligen inte vara bakpulver eller liknande i?

Nina Ahlm [09 December 2008, 20:12]

E-S; Nope! Varken i dessa eller i glutenfria chokladmuffins med kaffe & vanilj.

AnnaSofia [16 December 2008, 10:12]

Hej igen! Jag får inte tag på något kokosfibermjöl. Vad kan jag ta istället?

Mvh Anna

Nina Ahlm [16 December 2008, 21:12]

Anna: Testa att byta ut till glutenfria fin mixen eller så kanske jag skulle våga mig på riven kokos för att testa. Har dock inte gjort det.

Ilsefin [21 December 2008, 12:12]

Hej! Det här receptet låter himla gott och jag tänkte prova det på familjen till jul. Eftersom vi inte är glutenintoleranta så tänkte jag göra dem med vetemjöl istället. Men så blev jag lite osäker på hur du menar med mjölmängden. Om jag skippar glutenfri mix och kokosfibermjöl så blir det totalt 2 dl vetemjöl istället va? (jag bakar sällan glutenfritt, men har förstått att det skiljer en hel del mot vete-bakning så jag är lite lika modig när det gäller improvisation här :)

.. och så undrar jag lite om kokosfibermjölet, smakar det kokos och är ungefär lika smakrikt som kokosflingor, eller är det något helt annat?

Tack för en bra blogg med många trevliga recept!

Nina Ahlm [21 December 2008, 12:12]

Ilsefin: Om du inte ska göra dem glutenfria rekommenderar jag istället ett recept som du hittar om du i sökrutan skriver “lättare saffransbullar” Dem tycker jag du ska baka efter så vet du att de blir bra. De är jättegoda och bakade med vanligt mjöl men mindre fett och socker än de klassiska. Kokosfibermjöl smakar lite kokos och är fiberrikt.