Dessa kakor är inte nyttigare än det amerikanska originalet alls. Bara mindre och med hälften så mycket smör eftersom jag istället valt att smaksätta med banan och kaffe Nästan helt ekologiska dock. Mindre alternativ av riktigt goda kakor till speciella tillfällen.

Ca 75 minikakor

  • 100g mogen banan (KRAV)
  • 1 dl ekologiskt rårörsocker
  • 4 dl farinsocker
  • 100g smör
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 dl ekologisk siktad dinkel
  • 2 dl ekologiskt vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • eventuellt 2 tsk ekologiskt kaffepulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 6 dl nakenhavre eller ekologiska havregryn
  • 300g grovt bruten mörk 72% ekologisk choklad

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Grovhacka all choklad och ställ åt sidan.

Vispa i en bunke, med elvisp, banan, rårörsocker, farin, smör och ägg till en jämn smet. Tillsätt havregrynen i smeten lite i taget.

Blanda i en annan bunke mjölet med bikarbonat, salt och eventuellt kaffe om du även vill ha kaffesmak. Tillsätt sedan den torra blandningen till banansmeten och vispa på låg hastighet med elvispen till en väl blandad massa. Till sist tillsätts den grovt hackade chokladen. Vänd runt. Forma små klickar med hjälp av ett teskedsmått för att få lagom små kakor. Använd en vanlig tesked för att få ur massan ner på bakplåtspapperklädd plåt. Tryck och forma till klickarna lätt med blöta fingrar. Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter. Låt svalna på plåtar innan servering. Går utmärkt att frysa