ca 100 st minidrömmar med blåbär

Jag gjorde dessa till en dessertbuffé. Perfekt storlek om man ska smaka på övriga buffén också. Mindre altenativ till en klassisk godsak. Lite mindre socker, mindre smör och mera blåbär. God att unna sig vid ett speciellt tillfälle.

  • 75g smör
  • 2 dl råsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl siktad dinkel
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk frysta blåbär + 1 torkat blåbär på toppen av varje kaka
  • 1 tsk hjorthornsalt

Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Vispa sedan smöret med råsocker, vaniljsocker och oljan i en bunke med elvisp. Blanda samman de torra ingredienserna i en annan bunke tillsammans med hjorthornsalt och frysta blåbär. (Spara de torkade till utbaket).

Vänd ner den torra blandningen i socker och smör-vispet och arbeta ihop till en deg med gaffel. Rulla ca 100 minibollar med händerna och lägg ut på två st bakplåtspapperklädda plåtar. Tryck ner ett torkat blåbär i mitten av varje boll med fingret så att de plattas till lite lätt. Grädda en plåt i taget i ugnens mitt i 8-10 minuter. Låt svalna på plåt innan de serveras. Går bra att frysa.