Påminner om amerikanska “Rocky Road”. Här på bara mörk choklad, ekologiska marshmallows och utan smör.

En hel kaka

  • 200g mörk ekologisk choklad minst 72% kakohalt
  • 1 brk kondenserad mjölk
  • 100g ekologiska vanilj “mallows” (Eco-Vital) Handlade dessa på ICA MAXI
  • 1 dl salta jordnötter

Börja med att klä en mindre form med plastfolie och strö hälften av marshmallowsen i botten av formen. Smält chokladen över vattenbad och rör sedan snabbt ner den kondenserade mjölken. Rör ner jordnötterna men spara en matsked till att garnera med. Bred ut smeten över “mallowsen” i formen. Strö över och tryck lätt ner resten av dem på och i chokladsmeten. Strö över matskeden av jordnötter. Ställ i kyl över natten. Skär upp i små munsbitar, ca 1cm x 1cm, och servera till kalaset.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

6 kommentarer


maria trymell [10 June 2008, 20:06]

Hej!

Skall det vara sötad kondenserad mjölk?

Nina Ahlm [10 June 2008, 21:06]

Maria: Japp!

Madeleine Andersson [18 June 2008, 11:06]

Shit vad gott detta lät!
Första gången jag är inne här på denna sida som jag hittade när jag var inne på Paulúns blogg.
Vilken bra sida du har, så “hit” kommer jag fler gånger :-)
Ha en bra midsommar

Sissi [28 March 2009, 11:03]

Hej!
Jag gjorde det här receptet igår, men det blev inte alls som på bilden. Godisen vill inte stelna trots att jag t.o.m. haft den i frysen.
Är det meningen att resultatet skulle bli kladdigt och omöjligt att äta utan sked?

(Fast smaken är det inget fel på ;))

Nina Ahlm [29 March 2009, 08:03]

Sissi: Nej, meningen är förstås att de ska bli som på bilden. Kan det ha varit så att du smälte chokladen på för hög värme? I annat fall kan man ju alltid smälta choklad över vattenbad, (= I en tallrik placerad över en kastrull med hett vatten), sakta och sedan få den att stelna igen utan några större problem. Ett tips är att inte smälta i micron om du nu gjorde det. Där blir den lätt för varm, kornig och bränd. Också viktigt att det inte kommer vatten i.

Sissi [02 April 2009, 19:04]

Hej igen!
Jag tror jag vet vad som gick fel. Det var alldeles för lite choklad till den kondenserade mjölken (397g/brk) jag använde.
För att få lika "fasta" bitar som du har på bilden smälte jag ca 150g choklad till, värmde upp mina kladdiga bitar i micron och blandade dem med den nya smälta chokladen.
Resultatet blev inte lika snyggt som på bilden, men smaken….. :)