Saftiga muffins med smak av saffran, nötter och banan.

12-15 st

  • 2-3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 g saffran
  • 1 dl naturell lättyoghurt
  • 1 dl lättkesella 1%
  • 1 stor mogen banan
  • 5-6 torkade hackade fikon, dadlar eller torkade aprikoser
  • 2 uppvispade ägg

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och saffran i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, kesella, yoghurt, mosad banan, torkad frukt och de uppvispade äggen. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Klicka med en sked ut smeten i aluminiumformar på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 13-16 minuter. Låt svalna på galler. Goda nybakta såklart men går också utmärkt att frysa.

10 kommentarer


Caroline [15 November 2006, 15:11]

Mums dessa såg smarriga ut. De ska jag prova! :)

Ebba [15 November 2006, 19:11]

Hej!
Du har ingen tanke på att försöka få till en lite nyttigare risgrynsgröt så här till jul? :) Eller det kanske inte går? Vore kul med ett lite nyttigare recept i alla fall!

Nina Ahlm [15 November 2006, 20:11]

Det kommer flera julrecept framöver och visst kan du göra risgrynsgröten något bättre genom att koka den på fettsnål mjölk, använda mycket mindre socker, byta ut riset till råris, samt lägga till färsk frukt, bär, hackad mandel och kanel. Det sista är i och för sig gott men gröten blir tyvärr inte riktigt lika god som originalet. Det är nog bättre att unna sig en liten tallrik av den riktiga varan. Det är ju ändå jul. Men man ska aldrig säga aldrig. Jag kanske knäcker den nöten till slut.

Fligan [18 November 2006, 15:11]

Hej,

Bakade dessa muffins, jättegoda… men gör inte som jag och ta vanliga slappa bullformar, muffinsarna flöt ut lite väl mycket:)

Har märkt att många frågar om var de kan få tag i de “speciella” ingredienserna till alla recept. Beror såklart på var man bor, men jag har märkt att Vivo daglivs på Fridhemsplan i Stockholm har det mesta.

Tack för en jättbra sida!

Nina Ahlm [18 November 2006, 15:11]

Precis. Använd aluminiumformar som det står i receptet.

Tina [23 November 2006, 11:11]

Hej!

Dom blev supergoda! Tack för ett bra recept och en bra sida!

Hälsningar Tina

Tina [23 November 2006, 11:11]

Hej!

Dom blev supergoda!! Tack för ett bra recept och en bra sida!

Cecilia [27 November 2006, 09:11]

Hej

Jag tål inte mjöl, kan jag ersätta dinkelmjölet med 1-1 1/2 dl grov mjölblandning och 1-1 1/2 dl sojamjöl. Hur mycket av det nyttiga går “förlorat”? Vet du vad jag kan ersätta Vetegroddarna med?

Mvh Cissi

Nina Ahlm [27 November 2006, 19:11]

Vetegroddarna kan du ersätta med solrosfrön eller finhackade mandlar. Exakta näringsvärden kan jag inte i huvudet men det är i alla fall bättre att du bakar ett eget bröd som du kan äta och ha i t.ex nötter, linfrön eller solrosfrön för att höja värdet på det än att du köper ett med tillsatser.

Cecilia [28 November 2006, 13:11]

Tack snälla :)