1 stor form

  • 1 kg färsk/fryst laxfilé
  • 1 tsk mineralsalt
  • nymalen svartpeppar
  • citronpeppar
  • 1/2 dl färskpressad citron
  • 5 dl färsk broccoli
  • 1 brk lätt kokosmjölk
  • 1/2 dl finhackad dill
 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen i en gratängform, strö över salt, peppar och lite citronpeppar. Pressa över citron och lägg broccoli runt om. Sätt in formen i ugnen och grädda i ca 20 min. Häll efter 20 minuter över kokosmjölken och strö över dillen. Grädda ytterligare 20 minuter. Servera med ris eller potatis och en färgglad sallad.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

4 kommentarer


Ellinor [23 September 2008, 19:09]

Är helt vanlig kokosmjölk väldigt onyttigt/fett? =) Jag tycker nämligen mycket om thaimat så det blir ofta det då jag äter ute och jag antar att det är sådan kokosmjölk de har en hel del utav i den maten..

Nina Ahlm [23 September 2008, 20:09]

Ellinor; Kokos innehåller medellånga fettsyror som lättare omsätts i kroppen. Så som val av fett är det bättre än det mättade fettet som finns i animaliska produkter som t.ex grädde. Lagom av allt gäller dock även av dessa fettsyror.

Sarah [20 August 2010, 10:08]

tyckte detta lät jättegott och provade, men broccolin hann bli helt
svart när jag hade inne den i ugnen så länge. Ska den verkligen
läggas i samtidigt som fisken?

Nina Ekelöf [20 August 2010, 10:08]

Sarah: Var det bara broccolin som vart svart? Jag brukar bryta små buketter som sedan får puttra i vätskan av fisken och senare kokosmjölken. Jag brukar lägga i allt samtidigt och ösa med kokosmjölken om det behövs. Värmen kan ju skilja något mellan ugnar och viktigt att inte broccolin går helt torr för länge eller för högt upp. Du kan annars göra enligt receptet men koka broccolin vid sidan om i kastrull och sedan lägga den i den färdiga gratängen precis innan servering om du vill : )