En underbart god fiskgratäng som kräver lite tid till förberedelse men som sedan sköter sig själv i ugnen. När gästerna kommer är det bara att servera.

3 portioner

  • 400 g fryst torsk eller hokifilé
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 knippe salladslök, hackad
  • 1 brk konserverad vit sparris
  • 2 dl kräftstjärtar
  • rivet skal av 1 citron
  • 1/2 dl färsk hackad dill
  • 1 brk lätt kokosmjölk
  • 1-2 msk grön currypasta (en smaksak)
  • salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 2oo grader. Lägg ner fisken i mitten på en gratängform. Hacka paprika, salladslök och dill. Blanda och strö runt fisken. Salta och peppra. Riv skalet av en citron och sprid ut i formen. Lägg kräftstjärtar och sparris på fisken. Blanda kokosmjölken med curryn. Smaka av och häll på grönsakerna runt om hela fisken. Ställ in i ugn 30-40 minuter. Servera med ris/quinoa och mycket gott grönt.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

13 kommentarer


yvonne Körner [20 October 2006, 17:10]

Ska man tina fisken först? Annars är jag rädd att den blir för blöt och kokosmjölken tunnas ut,eller?

Tacksam för svar denna gång!

Yvonne Körner

Nina Ahlm [20 October 2006, 20:10]

Jag tog fram ett fryst fiskblock på morgonen och lät det ligga i kylen hela dagen. När jag började med middagen var blocket således halvtinat. Det blev inte för blött i min smak. Men du kan ju testa dig fram och tina det helt om du är känslig för, för tunna såser.

sanna [21 October 2006, 00:10]

Åhh, vad gott detta låter! Likaså morotsoppan som blir en lite “lättare” lunch till familjen imorgon. Men till saken; tänkte bjuda mina föräldrar på detta då de kommer på besök nästa vecka, vad har du som tips att servera till? Basmatiris? Råris? Sötpotatis? Vad tycker du?

Nina Ahlm [21 October 2006, 07:10]

Vanlig potatis eller parboiled ris kanske. Vi åt potatis och det var jättegott.

Katariina [21 October 2006, 14:10]

Fiskgratängen blev jättegod! Vi hade potatismos till (kanske inte det bästa alternativet, men det var gott) och sallad. Helt suveränt! 2 msk currypasta var dock lite för mycket, men nu vet vi det. Ha en fortsatt trevlig helg!

Meta [22 October 2006, 10:10]

Hallå!
Låter jättegott men har två frågor: Blir kräftstjärtarna inte sega av att ligga i ugnen så länge?
Och är det inte väldigt lite vätska i? En stackars burk kokosmjölk… ;)

Nina Ahlm [22 October 2006, 11:10]

Jag förstår vad du menar ang kräftstjärtarna. Nej de blev inte för sega enligt min smak men är man osäker kan man naturligtvis tillsätta dem de sista minutrarna. Torr blir den inte, fisken avger en del vätska också.

Meta [22 October 2006, 21:10]

Jag kunde inte motstå frestelsen att ösa på lite ost ovanpå fisken….. Hur gott som helst! Och det fina med recept för 3 är att det blir över till min lunch imorgon :)

Nina Ahlm [22 October 2006, 21:10]

Precis ; )

thereser [24 October 2006, 18:10]

Men gud så gott detta blev! Jag gjorde på lax och det gick finfint! Ang. funderingarna i föregående kommentarer: Jag öste över kräftstjärtarna lite ett par ggr under tiden och de blev inte torra.

Sara [09 January 2009, 10:01]

Blev jättegott!! Tack för din underbara hemsida! Nu är det lätt att hitta nya maträtter som dessutom är nyttiga!!!

Zanna [09 April 2009, 20:04]

Supergott (som vanligt)! Fem + av fem möjliga.
Hela familjen åt med glädje. Detta ska jag laga igen. Lika gott med räkor istället för kräftstjärtar.

Katrin [09 June 2009, 16:06]

Verkligen toppengott!
Stoppade in grönsakerna lite senare bara så att de blev krispiga och goda.
Bytte även ut burksparrisen mot färsk grön sparris! Smaskens!