1 gratängform

  • 3 dl parboiled långkornigt ris (torrt)
  • 7 dl vatten
  • 3 msk hummerfond
  • 1 msk olivolja
  • 1 brk lätt kokosmjölk
  • 5 dl räkor utan skal
  • 3 msk dill
  • 1 ägg
  • 1 dl riven lagrad västanost 10% fetthalt

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att koka riset i vatten och fond i en kastrull i 20 minuter. Smörj en gratängform med lite olivolja. Häll i det färdigkokta riset. Häll kokosmjölken blandad med ägget i en kastrull och tillsätt dill. Smaka av med salt och peppar och blanda sist ner räkorna. Häll alltihop över riset i formen och strö över osten. Sätt in i ugnen i ca 15-25 minuter, beroende på ugn, eller tills osten fått fin gyllenbrun färg.

 

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

10 kommentarer


Lina [06 March 2007, 18:03]

Hej!
Testade den här gratängen ikväll och den blev super god! Men min blev rätt så vattnig.Ska den vara det? Gjorde efter receptet och använde inte frysta räkor. Sen undrar jag om man ska koka samman kokosmjölken, ägg, dill och sist räkor? Står att det ska blandas i kastrull men inget om att värmas innan.Jag blandade bara ihop kallt och sen blev det varmt i ugnen, spelar det ngn roll hur? S

Nina Ahlm [06 March 2007, 19:03]

Jag kokade riset för sig med vatten och fond. När allt vatten kokat in hällde jag det färdigkokta riset i botten på gratängen. Värmde kokosmjölk med vispat ägg och dill och smakade av med salt och peppar innan jag hällde i räkorna och sedan i gratängen och in i ugnen. Testa att ha den inne i ugnen lite längre nästa gång. Den ska inte vara vattnig.

Katariina [06 March 2007, 20:03]

Gjorde gratängen i förgår och den blev så himla god! Tack för receptet!

Nina Ahlm [06 March 2007, 20:03]

Tack själv för feed back.

Lina [06 March 2007, 21:03]

Jag har gjort exakt som dig förutom att jag aldrig värmde kokosmjölken. Ska testa det nästa gång och också ha inne den lite längre! Det var verkligen en fantastisk god gratäng fast min va lite vattnig..kan tänka mig hur god den måste va då den inte blir vattnig!

Lina [06 March 2007, 21:03]

Jag har gjort exakt som dig förutom att jag aldrig värmde kokosmjölken. Ska testa det nästa gång och också ha inne den lite längre! Det var verkligen en fantastisk god gratäng fast min va lite vattnig..kan tänka mig hur god den måste va då den inte blir vattnig!

mollya [08 March 2007, 15:03]

Hejsan Nina! Jag tänkte göra den här gratängen ikväll, men undrar hur många portioner det blir ungefär?

Nina Ahlm [08 March 2007, 17:03]

5 portioner med grönsaker till.

mollya [08 March 2007, 22:03]

Det blev ju supergott! Min blev inte vattnig, men jag hade den inne i ugnen i säkert 25 min. Enkelt var det att göra. Definitivt ett recept som jag kommer spara och göra fler gånger. Tack för inspirationen :)

Nina Ahlm [09 March 2007, 06:03]

Nu har jag lagt till 15(-25 )minuter i receptet eftersom det verkar skilja något mellan alla ugnar.