Mamma lagade denna fantastiskt goda fiskgryta med saffran och “allt i ett” och bjöd oss på. Rekommenderas varmt.

5-6 portioner

  • ca 500 g torskfilé, skuren i ca 2×2 cm bitar
  • 5 dl skalad, tärnad potatis/sötpotatis, ca 2×2 cm stora bitar
  • 1 gul paprika, strimlad
  • 1 grovt riven palsternacka
  • 1 fänkål, tunt strimlad
  • 2 chalottenlökar, finhackade
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • 1/2 gul eller röd finhackad chilifrukt
  • 2,5 dl krossade tomater
  • 4 dl vatten + 2,5 msk hummerfond
  • havssalt och peppar

Börja med att tärna den tinade/färska fisken i ca 2×2 cm stora bitar. Lägg på tallrik och ställ åt sidan. Skala och tärna potatisen, strimla paprikan, riv palsternacka, strimla fänkål och finhacka lök och vitlök. Fräs allt i en stor kastrull/gryta i oljan ca 5 minuter. Rör ner saffran, finhackad chili, tomater och buljongen av vatten och fond. Lägg på ett lock och låt grytan puttra ca 15 minuter eller tills potatistärningarna mjuknat. Smaka av med salt och peppar och lägg sedan slutligen ner fisktärningarna. Stäng av plattan och lägg på locket, låt grytan småputtra på eftervärmen i ca 5 minuter. Servera med en sallad på grovt strimlad gurka, färsk finhackad dill, pressad lime och lite ringlad honung.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

14 kommentarer


marlene* [31 March 2009, 13:03]

Testade detta receptet igår. Har haft det idag till lunch blev supergott. Hade i lite naturell yoghurt och haricots verts utöver receptet. Smaskens!

Malin [08 April 2009, 13:04]

Hej Nina, jag tänkte bara höra varför recept och "blogg" uppdateras så sällan nu mera? Saknar uppdateringen med flera recept i veckan, då hade man matproblemet löst =) Hälsningar / Malin

Larissa [13 April 2009, 14:04]

Jättegott med söttpotatis. Ta med lite creme fraiche ovanpå så tror jag att det blir en fin fredagsmiddag.

Caroline [14 April 2009, 23:04]

Vart har du tagit vägen Nina? Vi saknar dina inlägg och goda recept! Är det mkt med jobb eller nåt annat som gör att du inte hinner/vill/orkar?

Hoppas uppehållet inte beror på nåt allvarligt. Kan ju förstå att man bara vill ha en paus från allting ibland men hoppas bara du mår bra!

Kramar!

Katariina [18 April 2009, 20:04]

Hej Nina! Vad har hänt? Vi saknar dina inlägg och recept! Kom tillbaka! =)

Helena i München [19 April 2009, 17:04]

Hej Nina! Även jag hoppas att allt är bra med dig och att du bara tagit en välförtjänt semester från websidan?! Varma hälsningar från en trogen läsare!

Sara [20 April 2009, 14:04]

Hej! Saknar dina uppdateringar! Hoppas allt är bra och att du kommer tillbaka! kram!

justine [10 June 2009, 16:06]

hej har tagir fram fisk och letar efter en god fiskgryta jag ska pröva denna , återkommer med tycke , kram justine

Malin [29 June 2009, 00:06]

Hejsan igen Nina, jag tänkte höra efter om du har någon aning om när du tänker "starta upp" sidan igen? Saknar dina uppdateringar med recept.

Hälsningar Malin

Nina Ahlm [29 June 2009, 07:06]

Jag kan tyvärr inte svara på i dagsläget när receptsidan är igång igen. Starta gärna en prenumeration så ser du så fort det kommer en uppdatering. (se startsidan)

Helena Ljunggren [12 January 2010, 09:01]

Fiskgryta är ju så gott, det borde man äta oftare :)

Ha en bra dag!

http://www.helenaljunggren.com

Carin [09 March 2010, 00:03]

Dina recept är en skatt att ösa ur! Dina fräscha rätter har gett
mig mycket inspiration – helt suveränt och jag hoppas att du snart
är tillbaka!

Malin [18 March 2010, 23:03]

Hej igen Nina. Jag tänkte kolla om du tror att sidan kommer att
“återupptas” igen innan påsk, skulle gärna vilja ha lite nyttiga
och god påskrecept=)? MVH / Malin

Ida -www.lippstick.se [01 April 2010, 21:04]

Vad spännande jag tycker att det kan vara lite svårt att hitta
inspiration när man ska laga fiskrätter, med detta verkar väldigt
gott! /Kram Ida-www.lippstick.se