Visst kan man panera nyttigare. Jag brukar själv undvika rätter som är panerade i ströbröd. De innehåller ofta mer ströbröd än fisk och det gör att stekfettet sugs in i paneringen. Om man vill ha ett både godare och nyttigare alternativ så gör man en egen panad dock helt utan ströbröd. Det här är ett utmärkt alternativ med vetegroddar.

4 portioner

  • 4×140 g hoki
  • 8 msk vetegroddar
  • 1 uppvispat ägg
  • salt och vitpeppar
  • 1-2 msk kallpressad rapsolja

Tillbehör

4 portioner

  • 240 g tagliatelle
  • 1/2-1 msk tapenade chili (Het)

Tina fiskbitarna och sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp ett ägg med en gaffel och pensla runt om torskbitarna. Strö vetegroddar på båda sidor om varje fiskbit, salta och peppra. Hetta upp en teflonpanna med oljan på medelvärme. Bryn två fiskbitar i taget någon minut på varje sida tills de fått lätt gyllenbrun färg. Lägg sedan över fiskbitarna i en ugnsform och sätt in i ugnen 10-12 minuter. Koka tagliatellen al dente så att lite tuggmotstånd bibehålls. Häll av pastan och rör ner tapenade chili. Servera med grillad tomat och tzatsiki med morot & citron

3 kommentarer


Camilla Andersson [15 November 2006, 07:11]

Hej!
Jag såg receptet på Fina Fisken och tyckte att där var ovanligt lite grönsaker till den rätten. Jag äter själv nästan aldrig pasta, för jag har läst att det skall vara för högt GI. Hur tänkte du när du kombinerade denna maträtt? Är det mängden torsk (140 gr protein) som gör att pastan blir försumbar, eller är det de rårivna morötterna i Tzatsikin som sänker GI så mycket? Intressant för mig att veta när jag skall göra egna kombinationer med pasta.

Nina Ahlm [15 November 2006, 07:11]

Man ska alltid försöka fylla tallriken till alla maträtter med grönsaker. Vi äter sallad/råkost till varje mål. Det som syns på bilden är bara en vägledning i recept. Pasta/ris och potatis är alla tre utmärkta alternativ som tillbehör i den hela måltiden men försök välja av de sorter med längre koktid. Alltså inga “snabbprodukter”. Pasta är alltså en lågglykemisk kolhydratkälla så länge du inte väljer färsk pasta eller av de tidigare nämnda “snabbprodukterna” Koka alltid pastan al dente d.v.s med tuggmotstånd kvar så bidrar även det till ett lägre värde. Ca 60. Sedan är det också viktigt att inte bara titta på GI-värdet hos enskilda livsmedel utan också nyttan av dem och värdet som hela den sammanlagda måltiden ger. Både fett och protein är GI-sänkande så även kostfiber i grönsaker, sura livsmedel som citron etc. Det viktiga är att inte överäta. Den här rätten ger 60g torr pasta/portion vilket är ett bra mått.

Ekologfantast [28 November 2006, 14:11]

man ska ju i störst möjliga mån undvika att äta torsk eftersom att det inte finns speciellt mycket torsk kvar, använd i stället sej som ju smakar lika dant