1 portion

  • 3 dl mild lättyoghurt
  • 50 g fiberberikade havregryn
  • 80 g hallon
  • 1 skivat äpple
  • kanel

Rör i hop alltsammans i en bunke och njut.

8 kommentarer


isabelle [28 July 2006, 09:07]

jag hittade ingen annan stans att skriva, men är omelett en bra frukost? om man bara använder vitorna ? :)

Nina Ahlm [28 July 2006, 09:07]

Varför bara vitorna? Var inte rädd för att äta hela ägget. Ägg är ett naturligt vitaminpiller.(Tidigare publicerad text från “lilla äggskolan”
Äggvitan består i stort sett endast av vatten men gulan bidrar med ungefär en tredjedel protein samt mineraler som selen, zink och järn, vitaminerna A, D, E och olika B- vitaminer. Fettet i ägget betår till stor del av enkelomättade fetter, vilket gör det, inte bara till en bra proteinkälla utan också, till en relativt bra fettkälla. Det enda som egentligen saknas helt är C-vitamin. Nu finns det dessutom ägg från hönor som äter foder som berikats med omega 3. Dessa ägg kan därför bli en bra källa för oss till omega 3. Kombinationen av höga kolesterolvärden och ägg skapar en överdriven oro. Det är inte så illa som många tror. Begränsa bara intaget om du vet att du har förhöjda kolesterolvärden för det är inte ens säkert att det då utgör någon fara för din hälsa. Enligt livsmedelsverket kan de med förhöjda blodvärden äta två ägg i veckan och vi andra tre till fyra utan problem. Ett ägg väger i snitt 60 gram, innehåller 80-90 kcal och innehåller 250 mg kolesterol. Det ger dig b.l.a. protein som bygger upp muskler och övriga kroppen, järn för blodet, A-vitamin för ögonen och mot infektioner, E- vitamin, selen och zink, B-vitamin som är bra för din hy och håller dig pigg samt kalcium och D-vitamin som bygger upp benstomme och tänder. Tänk på att detta är mat som människan ätit i alla tider, det kan inte vara så farligt och man blir inte tjock av ägg. Således tycker jag att ett kokt ägg eller en omelett tilsammans med långsamma kolhydrater och en bra fettkälla, utgör en bra frukost. I synnerhet om du vet med dig att du har svårt att annars få i dig tillräckligt med protein vid frukosten.

issa [30 July 2006, 19:07]

men .. jag har hört att vitan innehåller mycket protein ?
gör den inte det ? :(

isabelle [02 August 2006, 20:08]

hej nina !
jag sitter och kollar i din hääärliga brödsamling. jag ser dock att vi inte har så mycket ingredienser hemma:*( såg då det där brödet man gör på spisen. Undrar då om det har lågt GI eller högre än andra bröd ?
förövrigt älskar jag din blåbärslimpa, åååh vad god! ;)

Nina Ahlm [03 August 2006, 05:08]

Menar du receptet “snabbt bak i panna”? Det brödet gräddas i panna i stället för i ugn. Mig veterligen borde inte det i sig ge ett högre GI- värde. Det brödet är också gjort på dinkel som har ett lägre gi än vanligt vitt mjöl och brödet innehåller också solrosfrön som har en GI sänkande effekt.

Nina Ahlm [04 August 2006, 08:08]

Vitan består till 90% av vatten och den resterande torrsubstansen till stor del av olika proteiner. Det är trots det synd att inte utnyttja gulan också som är 63% näring. Vitan är alltså bara 27% av ägget och den består av 90% vatten + proteiner.

isabelle [04 August 2006, 12:08]

okej. åt även gulan idag. brukar inte det, men vågade det nu efter din förklaring.
men jag tror inte jag har så högt kolestrolvärde. vilka produkter höjer och sänker kolestrolvärdet?

tack för alla svar ! du är super Nina, som hjälper mig med att äta rätt och må bra. tack för en supersuper sida. Jag besöker den varje dag, det har blivit som en drog, haha! : ) tack så hemskt mycket :D

Nina Ahlm [04 August 2006, 13:08]

Vilka produkter som höjer/sänker kolesterolet är en stor fråga men generellt kan man säga att mättade fetter typ animaliskt, mejeriprodukter och kött höjer det onda kolesterolet, LDL=dåligt
Enkelomättade fetter typ avocado, nötter, rapsolja i en balanserad kost ( inte överäta) höjer det goda kolesterolet, HDL=Bra!
Fleromättade fetter typ Omega 3 har bra effekt generellt eftersom de också höjer det goda kolesterolet=Bra
Mat med lågt GI höjer också det goda kolesterolet=HDL=Bra
Alkohol höjer det onda=LDL=Dåligt
Fruktsocker i stora mängder om man är orörlig höjer det onda=LDL=Dåligt
Högt GI höjer det onda=LDL=Dåligt
Vitlök har också god effekt på det goda kolesterolet=HDL=Bra