Blanda en stor burk med torr grötblandning;

  • 130g puffad quinoa
  • 500g boveteflingor
  • 500g  hirsflingor
  • 150g torkade äppelbitar

Blanda alla ingredienser i en stor glasburk med tätslutande lock.

Tillagning per portion.

  • 1 dl grötblandning
  • 2 dl vatten
  • 1 nypa havssalt

Koka grötblandning och vatten under omrörning på medelvärme ca 5 minuter. Servera med mandelmjölk, rivet äpple och eller bär/osötad sylt och eventuellt malen kanel.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

11 kommentarer


ameliepettersson [27 August 2008, 08:08]

Det där måste jag prova! Håller helt och hållet med dig om att det, i höst/vintertider, passar så mycket bättre med gröt. Plus att jag har haft en ganska lång period nu, med avocado + keso på knäckemacka. Variation förnöjer!

Emilia [27 August 2008, 13:08]

Vad härligt med ett glutenfritt recept! Jag har svårt att hitta glutenfria recept som också är fritt från socker, jäst, mjölk och konstiga tillsatser… Känner du till något brödrecept som kunde passa mej? Jag tycker din sida är toppen, har vart stammis sedan jag upptäckte den i juni. Keep up the good work!

Matilda [27 August 2008, 21:08]

Hej!
Vart kan jag hitta den puffade quinoan? Tycker det är svårt att hitta flingorna men har aldrig ens sett de puffade.. Finns det i handeln? Tack!

Nina Ahlm [28 August 2008, 07:08]

Matilda: Kolla på en välsorterad livsmedelsbutik eller hälsobutik. Om du inte hittar dem kan du höra efter om de kan ta hem åt dig. Om man vill kan man även utesluta dem och göra blandningen med endast de två övriga ingredienserna alternativt tillsätta motsvarande mängd annan flinga eller gryn t.ex havregryn, quinoaflingor eller vad man nu gillar.

Gudrun Häggkvist [13 September 2008, 11:09]

Ditt recept måste jag prova. Låter verkligen gott och nyttigt.
Nu undar jag bara om jag kan blanda det krossade bovetet direkt med övriga ingredienser eller måste jag koka upp dom före alt sköja i kokhett vatten.
Hur gör du?

Nina Ahlm [15 September 2008, 06:09]

Gudrun: Jag använder boveteflingor och dem kan man koka direkt tillsammans med övriga ingredienser. Om du vill byta ut dessa till krossat bovete måste du förkoka det enligt anvisningen på förpackningen innan du blandar i hop gröten.

petra [16 September 2008, 09:09]

Hej Nina!

Jag bara undrar varför du ofta utesluter mjölkprodukter? Jag äter lättmjölk till min gröt och lättfil till min musli… är inte det bra?

Mvh petra

Nina Ahlm [16 September 2008, 20:09]

Petra; Jag utesluter inte mjölkprodukter utan vill bara visa på variationsmöjligheterna genom att välja olika “mjölksorter”. Många som läser på sidan är också laktosintoleranta och variationen ger även dem möjlighet att laga efter mina recept. Jag väljer t.ex mandelmjölk för att den innehåller så fina omättade fetter och smakar underbart, sojamjölk för ett högre proteinvärde samt andra varianter som hasselnötsmjölk, rismjölk och quinoamjölk men jag varvar också med vanlig ekologisk lättmjölk t.ex. Jag väljer dock de lättare varianterna då för att undvika det animaliska mättade fettet i för stora mängder.

Carola [28 September 2008, 16:09]

Jag kan tipsa om att puffat quinoa hittar man i många matbutiker idag som har "plockmusli" i sitt sortiment. Alltså då du kan plocka ihop och kombinera din egen musli

Stina [22 December 2008, 09:12]

Hej Nina!
Jag tänkte ge bort e grötblandning till min pappa i julklapp och funderade på att testa denna. Han har klagat över att vara lite hård i magen och undrar då om denna passar?kanske man skulle tillsätta lite psylliumfrön också? Har du något tips?:)
Mvh / Stina

Nina Ahlm [22 December 2008, 18:12]

Stina: Vilken fin och omtänksam julklapp till pappan! Den kommer att göra honom och magen gott. Psyllium är ett jättebra tillägg och kan röras ner tillsammans med övriga ingredienser först när gröten kokas. Ca 2 msk / portion. Jag skulle ge psylliumfrön i en burk eller påse bredvid gröten för om man rör ner dem tillsammans med övriga ingredienser är risken stor att allt hamnar på botten. Han kan även, istället för att röra ner dem i gröten, röra ut 2 msk i ett stort glas vatten och dricka det kontinuerligt varje morgon innan frukost om han föredrar det.