2 portioner

  • 2 dl nakenhavre
  • 4 dl vatten
  • 1 nypa havssalt
  • 2 msk psylliumfrön
  • 2 tsk osötad sylt
  • Jordgubbar, frysta tinade eller färska
  • 2 msk skivad kokos
  • valfri mjölk t.ex rismjölk/havremjölk/ekologisk lättmjölk, mandelmjölk

Koka grynen i vatten och havssalt på medelvärme under omrörning i ca 5 minuter. Lägg upp på djupa tallrikar och toppa med psylliumfrön, osötad sylt, jordgubbar och skivad kokos. Avsluta med en skvätt mjölk och servera.

10 kommentarer


Molly [07 October 2008, 12:10]

Vad kul med ett nytt grötrecept :) Är kokos det senaste inom hälsokretsar nu? jag har sett så mkt i diverse tidningar om kokosmjöl. Varför är kokos så bra? Tack för en mycket bra och inspirerande hemsida! :) Ha det så bra!

Mia [07 October 2008, 12:10]

Hej Nina!
Vad använder du för osötad sylt? Den osötade sylt som jag har hittat i vanliga mataffärer har man istället sötat med sötningsmedel, och det är ju inte bättre. Jag har sett att viss marmelad och sylt kan vara sötad med fruktsocker istället, undrar lite om din inställning till det? Det har ju stått en del om det i media på sista tiden, bl a att det lättare lagras som fett i kroppen mm?
Sist men inte minst – Tack för en rolig och inspirerande hemsida! :-)

Marie [07 October 2008, 15:10]

Är det nakenhavregryn som avses i liknande recept, fast det inte står? Eller är det nakenhavre som är ungefär i samma form som ris?

Marie [07 October 2008, 15:10]

Dum fråga, var för snabb att fråga. Behöver inget svar när jag läste receptet mer noggrant ;)

Nina Ahlm [08 October 2008, 08:10]

Marie: Jag köper sylten “Fyra frukter” på Blueberry. Den är osötad och innehåller inte heller sötningsmedel. Vi har även ett helt osötat äppelmos som är mycket, mycket gott : )

Nina Ahlm [08 October 2008, 08:10]

Marie: Missade fruktosfrågan. Fruktos som sötningsmedel kan ha flera negativa effekter på kroppen, däribland vara fettinlagrande. I dagsläget finns det många produkter, inte minst smaksatta vatten, som sötats med detta och många tror att det är ett bra alternativ vilket det inte är.

Catarina (Http://Ploppa.blogg.se) [11 October 2008, 21:10]

Är fiberhavregryn lika bra som nakenhavregryn ???

/Catarina

Nina Ahlm [12 October 2008, 09:10]

Catarina: All havre över lag är bra. Nakenhavregrynen sägs innehålla mer protein och fettsyror bl.a än vanlig havre. Bägge är annars rika på både vattenlösliga fibrer och finfin näring för kroppen.

AnnaG [25 June 2009, 08:06]

Provade detta recept igårkväll, såå gott!
Det var evigheter sedan jag åt gröt av något slag men detta med mandelmjölk, massor av fina "gubbar" och för min del -sylt, var verkligen super. Snabbt och enkelt.

Tack!:-)

Anne Brügge [26 November 2010, 15:11]

Det är havregryn, jag brukar koka dem med hackade dadlar, väldigt
gott.