• 2,5 dl mild ekologisk lättyoghurt
  • 1 dl frysta eller färska blåbär
  • 1/2 dl färska eller frysta, tinade hallon
  • 1/2 pressad apelsin
  • 1 msk pumpafrön

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

4 kommentarer


Frida [20 June 2006, 01:06]

Hej ! Äntligen en bra hälso-sida..

Undrar vilken lättyoghurt man ska använda? Det pratas mycket om att vissa innehåller för mycke socker, etc… Vilken lättyoghurt brukar du använda?

Nina Ahlm [20 June 2006, 08:06]

Tack, vad kul att du tycker det! Ja det här med yoghurtar tycks vara en enda stor djungel. Ett bra riktmärke kan vara att titta efter nyckelhålsmärkningen för att hitta de sorter utan socker och de som är magrast. Var dock noggrann och titta så att du inte väljer “sockrad” yoghurt. D.v.s. de med tillsatt socker. Man ska även se upp för de yoghurtar där man tillsatt fruktos eller ” naturens eget socker” som det ofta står. Koncentrationen av fruktos är mycket större i dessa än vad de någonsin blir i frukt och fruktos kan vara fettbildande. Hur som helst. När jag köper yoghurt, vilket jag gör ganska ofta, så köper jag alltid mild naturell lättyoghurt 0,5 % fetthalt och blandar i en skivad banan, blåbär, hallon, jordgubbar eller andra bär som lätt kan förvaras i frysen under hela året och som finns färska i massor under sommaren. På det sättet får jag vilken smak jag vill.

Camilla [23 October 2006, 18:10]

Hej Nina!
Kan man förbereda denna youghurt så att man har några dagar framöver, eller ska man äta den direkt när man rört ihop den? Tänkte om man har brottom en morgon…
Mvh Camilla

Nina Ahlm [23 October 2006, 19:10]

Visst kan du göra den någon dag innan om det inte gör dig något att bären saftar av sig mycket i yoghurten. Är de frysta så innehåller de även en del vätska. Hur som helst skulle jag lägga på solrosfröna precis innan servering. De blir väldigt mjuka och glötiga annars.