1 paj ca 6-8 portioner perfekt att grädda, låta kallna ordentligt i kylen och sedan skära i portionsbitar och ta med i kylväskan på dagens sommarutflykt : )

Om du inte vill göra en glutenfri pajbotten går det toppen att byta ut den glutenfria mjölmixen till vanligt siktat dinkelmjöl/vetemjöl eller grahamsmjöl. Oavsett val så blir degen lättare att baka ut om du tillsätter en liten del vetemjöl. (T.ex 3 dl dinkel + 1 dl vetemjöl)

Pajdeg

  • 30 g rumsvarmt smör
  • 2 dl lättkesella
  • 4 dl Finax glutenfri mjölmix, gärna grovt (Om du vill göra med vanligt mjöl går det bra att byta ut)
  • 1 ekologiskt ägg
  • 4 msk psylliumfrön

Blanda samtliga ingredienser i en liten bunke med en gaffel till en jämn deg. Degen kommer at bli lite kletigare tack vare det glutenfria mjölet så se till att mjöla handflatorna och fingertoppar lätt innan degen trycks ut i en pajform ca 25 cm i diameter. Tryck med fingrarna degen upp en bit på insidan av kanterna. Gör två långa remsor av aluminiumfolie och lägg i pajformen, på pajdegen, med ett lätt tryck längs med kanterna så att degen som du tryckt upp en bit på kanterna inte sjunker ner under förgräddningen. Picka degen i botten med en gaffel och förgrädda sedan i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Fyllningen

  • 1-2 strimlade kycklingfiléer, stekta
  • 125 g kalkonbacon eller rökt kalkon, strimlad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 strimlad grön paprika
  • 4 medelstora skivade ekologiska kvisttomater
  • 2 dl tärnad feta 3%
  • 1 dl skivade gröna oliver
  • 3 ekologiska ägg
  • 2 dl ekologisk lättmjölk
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl riven ekologisk lagrad västanost 10%

Obs, glöm inte att börja med att ta bort aluminiumfolien ur pajen. Börja med att steka den strimlade kycklingen och kalkonen. Fyll sedan det förgräddade pajskalet med strimlad stekt kyckling, strimlad stekt kalkon, hackad lök, strimlad paprika, skivade tomater, tärnad feta och skivade oliver. Vispa sedan ägg, lättmjölk, salt och peppar i en bunke och häll över pajen. Strö sist över strimlad ost och sätt in pajen i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Servera med sallad.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.