Som “burgundisk” gryta fast ändå inte.

4-5 portioner

  • 1 kg benfri högrev/rostbiff
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 nypa havssalt
  • 1 nypa färsk timjan
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl skivad färsk svamp – kantareller/champinjoner
  • 1 dl hela svarta oliver utan kärna
  • 1 dl strimlad rökt skinka
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl smålök
  • 4 msk grönsaksfond+2 dl vatten
  • 1 dl finhackad färsk persilja

Börja med att putsa köttbiten fri från senor. Skär sedan i centimeter stora tärningar och bryn lite i taget i en panna i oljan på medlvärme. Lägg över på en tallrik. Fräs svampen till gyllenbrun färg. Finhacka lök och riv vitlöken och tillsätt i pannan. Rör ner salt, timjan, peppar, tomatpuré, oliver och strimlad skinka. Lägg tillbaka köttet i pannan och vänd runt. Häll på vin, fond, vatten och smålök. Låt alltsammans puttra under lock i ca 2 timmar. Obs grytan ska bara puttra sakta, inte stormkoka. Smaka av under tiden med eventuellt mer kryddor och/eller vin. Tillsätt persiljan mot slutet och servera med ris eller potatis och mycket färska grönsaker.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

3 kommentarer


Eva [19 November 2008, 09:11]

Wow! lagade denna grytan igår på grytbitar av fläsk som jag hade hemma. Mums – vilken underbart god gryta. Kan varmt rekommenderas!

petra [28 November 2008, 17:11]

Hej Nina! Tack för underbar vägledning!! Det står om tillsattser, smakämnen E ämnen m.m.m i varje tidning nu för tiden, så jag har börjat kolla upp vad jag egentligen äter…. och det var visst massor med E trots att jag försöker ätat vad jag tror är nyttigt… När jag skulle göra denna gryta läste jag på min fond (touch of taste) och den har massor med konstigt i sig. Sen kommer vi till skinkan (pärssons) och där undrar jag om det är skinka i överhuvudtaget?? För att inte tala om deras kalkon..
Vad använder du?
Kram Petra

Nina Ahlm [28 November 2008, 20:11]

Petra: Ja det är sannerligen inte lätt att hitta produkter helt utan något i. Därför har jag bestämt mig för att hitta balansen även där. Jag försöker med andra ord att välja så naturligt det går, så långt det går för att jag ändå ska kunna laga någorlunda vanlig mat som jag behöver för att må bra. Det viktiga för mig är att nyttan är större än onyttan. Fonder innehåller precis som många andra köpta produkter även en del E-nummer. Du kan här t.ex välja en ekologisk lantvetebuljong utan vete och socker från en välsorterad hälsobutik. Men om man inte har den hemma eller får tag på den och behöver laga mat får man ta vad man haver så att säga och då är det tur att mängden är så liten. Vad gäller skinkan köper jag helst en variant från lösvikten. De har åtminstonde något mer kvalitet än de billigaste varianterna som du nämner här. Dock innehåller även dessa en del t.ex färgämnen och konserverande ämnen bl.a.
Det är som sagt svårt att välja bort allt om man ska överleva. Jag har helt enkelt bestämt mig för att bara göra så gott jag kan i denna djungel av tillsatser och välja så bra och medvetet jag kan så ofta det bara går. Äta bör man! :)