4-5 portioner

1 stor gratäng

  • 3 dl torrt ris+7 dl vatten+ 2 msk hönsfond
  • 8 skivor kassler eller 4 förstekta och skivade kycklingfiléer
  • 1 liten purjolök
  • 10 färska champinjoner
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl färsk tärnad ananas
  • 2 dl god tomatsås (Jag använde italiensk, ekologisk tomatsås, Puglissima)
  • 1 brk lätt kesella
  • 1 dl riven ost 10%
  • 2 tsk cayennepeppar
  • salt och grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva purjolök och champinjoner och fräs på medelvärme i olivoljan i en panna. Koka riset i vattnet och fond. Blanda tomatsås med kesella, cayennepeppar, salt och grovmalen svartpeppar till en väl blandad sås i en bunke. Blanda ner svamp och purjolök i det kokta riset. Sprid ut ris och grönsaksblandningen i botten av en gratängform, lägg kasslerskivor eller förstekta skivor av kyckling på riset. Fördela tärnad ananas över köttet och häll sedan all sås över. Toppa med riven ost och sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med sallad.

 

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.