1 stor form

  • 500 g nötfärs max 10% fetthalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl krossade tomater
  • 2 dl rivna morötter
  • 2 röda paprikor 
  • 5 dl minimjölk
  • 1 dl riven 10% lagrad västanost + 1 dl att strö överst innan gratinering
  • 9-12 pastaplattor, fullkorn
  • mineralsalt och peppar

Fräs nötfärsen på medelvärme i olja. Finhacka rödlök och vitlök vänd ner i färsen. Riv morötterna grovt och blanda ner i färsen, strimla paprikor och tillsätt. Låt alltsammans fräsa på medelvärme tills det är brynt och häll sedan på krossade tomater. Låt allt puttra under lock. Koka under tiden upp mjölken med 1 dl riven ost i en kastrull. Smaka av med mineralsalt och peppar. Smaka även av köttfärssåsen. Smörj en stor gratängform och häll en dl ostsås i botten. Använd baksidan av en sked och sprid ut den över hela bottnen på formen. Lägg pastaplattor på, tre i taget. På plattorna lägger du ett lager köttfärssås, sedan ett lager ostsås och så plattor igen. Lägg så i tre lager men täck det översta lagret pastaplattor med ostsås och avsluta med riven ost på. Sätt in i ugnen i 225 grader i ca 20-25 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med en rejäl grönsallad.

3 kommentarer


Caroline [13 September 2007, 17:09]

Jag ska ha lasagne idag! Och jag kommer göra efter detta receptet :)

Johan [29 September 2008, 18:09]

Hej hej!
Jag undrar bara hur stor gratängformen du använder är?

Nina Ahlm [29 September 2008, 19:09]

Johan; Utan att ta fram måttbandet uppskattar jag att den stora är ca 30 cm x 15 cm.