6 portioner

  • 2 auberginer
  • 1 msk olivolja

Fyllning

  • 1 purjolök, skivad
  • 1 morot, grovt riven
  • 1 färsk hackad röd chili
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 brk krossade tomater
  • 1 msk sambal oelek
  • 2 msk ajvar relish
  • 1 dl vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk grönsaksfond
  • 400 g mager nötfärs max 5 % fetthalt
  • 2 dl minikeso
  • 1/2 dl riktig parmesan, grovriven

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skiva sedan purjolök, riv morot, hacka chili och skiva vitlök i tunna skivor. Lägg ner i en kastrull och häll sedan på krossade tomater, sambal oelek, ajvar relish, vatten, tomatpuré och fond . Koka upp och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt småputtra ca 20 minuter. Fräs färsen i en panna och tillsätt den sedan till den övriga såsen. Rör sist ner keson. Ta av kastrullen från plattan och ställ åt sidan en stund. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor. Pensla en ugnsäker form med oljan samt lite på varje skiva. Stek skivorna hastigt så att de tar färg i en torr het panna. Lägg dem sedan i den ugnsäkra formen och varva med fyllningen. Strö över parmesanosten och gratinera moussakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.