1 form ca 1 liter

För dig som vill göra kakan men med vanligt vetemjöl så går det också bra. Bara byt ut glutenfritt mjöl mot vanligt.

  • 50 g kesella
  • 50 g kokosolja
  • 3 ekologiska ägg
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 dl ekologisk a-fil
  • 1 påse pepparkakskryddor
  • 3 dl Semper glutenfri Fin Mix
  • 2 tsk bakpulver

Mät upp kesellan och kokosoljan i en liten kastrull och smält tillsammans på låg värme. Ställ sedan kastrullen åt sidan från värmen. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker i en bunke pösigt. Blanda i en annan bunke pepparkakskryddan med mjöl och bakpulver ordentligt för hand med en gaffel. Vispa ner filen i ägg och sockerblandningen och rör sedan ner mjöl och kryddblandningen i äggblandningen för hand med en gaffel. Vispa inte. Blanda väl och häll sedan ut smeten i en smord avlång form. Grädda långt ner i ugnen i ca 40-50 minuter. Titta till kakan efter halva tiden och lägg på en aluminiumfolie som skydd om den riskerar att bli för mörk. Låt svalna i formen på galler. Stjälp sedan försiktigt ur kakan upp och ner, skiva och servera eller frys in.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

9 kommentarer


Sandra [22 December 2008, 15:12]

Mmmm detta ska jag testa. Undra om det inte passar med saffransglasyr även på denna kaka…?

Nina Ahlm [22 December 2008, 18:12]

Sandra: Det tror jag definitivt att det gör om man vill lyxa till det ordentligt. Riktigt god utan också ; )

Anne [22 December 2008, 23:12]

går det lika bra med någon annan sorts olja? har inte kokosolja i skafferiet :)

Nina Ahlm [23 December 2008, 08:12]

Anne: Jag har bara bakat detta recept på kokosolja som är fastare än t.ex rapsolja. Jag skulle i så fall ta 50g riktigt smör istället för att vara säker på resultatet ; )

Marica [23 December 2008, 20:12]

Jahapp så var kakan i ugnen, men det slog mig när jag smakade på degen att en påse pepparkakskrydda kan finnas i olika storlekar =o) Min deg kändes verkligen kryddstark men det kanske är annorlunda när kakan är klar….

Katariina [10 January 2009, 15:01]

Du skulle kunna döpa om denna kaka till "världens enklaste, snabbaste och godaste mjuk pepparkaka"! =)

Nina Ahlm [10 January 2009, 15:01]

Katariina: Jo man tackar ; )))

Erica [17 December 2010, 15:12]

Verkar som ett riktigt intressant recept, men var hittar man
kokosolja? :)

Nina Ekelöf [21 December 2010, 22:12]

Erica: Kokosolja/kokosfett finns på välsorterade hälsobutiker. Leverantören Biofood säljer till flera återföräljare i Sverige så sök upp dem på nätet och kolla vilka återförsäljare de säljer till i närheten av där du bor. God jul . )