Visst kan du göra ärtsoppan till en riktigt nyttig rätt. Den här är helt vegetarisk men minst lika god som den klassiska. I slutet av receptet finns även tips på om man inte vill ha den helt vegetarisk.

5-6 portioner

  • 1/2 kg gröna torra ärtor (Gula går också bra)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 röd lök, finhackad
  • 1 bit salladslök, finhackad
  • 1 bit stjälkselleri, finhackad
  • 2 tsk kallpressad rapsolja
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 nypa färsk timjan, finhackad
  • 1 nypa färsk oregano, finhackad
  • 4, 5 msk grönsaksfond

Börja med att koka upp ärtorna i vattnet. Efter första uppkoket sänker du värmen något och tar bort skummet som bildas på ytan med en hålslev eller liknande. Finhacka all lök och stjälksellerin. Lägg ner hacket i vattnet och låt alltsammans koka på medelvärme i ca 1 timme. Kolla så att ärtorna blivit mjuka. Häll sedan i fonden, oljan och späd eventuellt med mer vatten. Smaka av med salt och tillsätt sist de finhackade färska kryddorna efter smak. Servera med dijonsenap och en god bit bröd.

Så här långt är soppan helt vegetarisk. Vill man kan man även bräcka strimlad, tunnskivad kalkon i en torr teflonpanna ett par minuter tills den fått lite färg och lägga i botten på varje soppskål innan man fyller på med soppa. Tillför lite mer att tugga på, sälta och bra protein

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

2 kommentarer


Martin [16 October 2006, 12:10]

Tja!
Jag vet inte vad grönsaksfond är.
Vad är Grönsaksfond?

/Martin

Nina Ahlm [16 October 2006, 17:10]

Fond är koncentrerad buljong. Finns på flaska i vanliga livsmedelsaffärer. Både i smakerna fisk/grönsaks/kalv/hummer/kantarell osv.