4 portioner

  • 500 g färska gulbetor
  • 1 morot
  • 100 g vitkål
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl grönsaksfond
  • 1,5 liter vatten
  • 1 dl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • salt & peppar
  • vitvinsvinäger

En klick kesella

Skala och skär gulbetor, morot, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs dem i oljan i ett par minuter. Lös upp de tre buljongtärningarna i vattnet och häll sedan vattnet över bitarna i pannan och lägg i lagerblad, kanelstången och vin. Låt alltsammans puttra under lock i ca 15 minuter. Mixa och smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger. Servera soppan het med en klick kesella uppepå.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

1 kommentar


Anita Nordin [12 October 2009, 17:10]

Den här soppan blir jättegod med endast en liten bit kanel. Sist jag lagade till den hade jag inget rödvin hemma utan smaksatte med citronsaft och vit balsamvinäger och den blev minst lika god.
Första gången jag smakade gulbetssoppa var vid ett besök på Rosendahls trädgård i Stockholm där de serverade en jättegod sådan. Sedan dess har gulbetssoppan tillhört en av mina favoriter. Kan varmt rekommendera den.

hälsningar Anita från Ystad