4 portioner

  • 400 g jordärtskockor
  • 4 chalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 12 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 timjankvist
  • 1 rosmarinkvist
  • 3 msk lätt creme fraiche eller kesella
  • salt & peppar

Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i kallt vatten, annars mörknar de. Skala och hacka lök. Fräs jordärtskocksbitarna och löken i olivoljan. Slå på buljongen och låt det koka upp. Lägg ner kryddkvistarna i soppan. Låt soppan sjuda ca 15 minuter eller tills skockorna känns mjuka. Tillsätt kesella/creme fraiche och låt koka upp. Plocka upp kvistarna och mixa med en mixerstav soppan slät. Smaka av med salt & peppar. Servera som den är eller lägg i lite strimlad rökt skinka, kalkon eller lax i soppan innan servering.