God, nyttig, värmande och vacker. Att morötter har så vacker färg beror på deras höga innehåll av antioxidanter. Utöver det är morötter fiberrika och innehåller bara lite kalorier. Den här rätten passar utmärkt till lunch med en bit osötat bröd med hela korn eller på samma sätt som lättare middag. Även perfekt som förrätt serverad i små skålar.
4-5 portioner
- ca 1 kg morötter.
- 1 skalad gul lök i klyftor
- 1 liter grönsaksbuljong vatten+fond. Finns även lantbuljong utan härdade fetter i välsorterade hälsobutiker
- salt och vitpeppar
- 1 citron. Saften+det rivna skalet.
- 5 msk lättkesella
- eventuellt 1 gnutta honung
- 2 msk solroskärnor
Börja med att skala alla morötter. Skär alla utom två stycken i ca 3 cm stora bitar. Lägg alla bitar i en kastrull tillsammans med klyftad lök. Fyll på med buljong och koka under lock i 15-20 minuter på medelvärme eller tills bitarna mjuknat. Mixa soppan med mixerstav, smaka av med salt och peppar.
Tvätta citronen i varmt vatten. Riv skalet fint och blanda skal och saft med kesellan och om man vill en liten gnutta honung. Riv de två morötterna grovt och fördela rivet i botten på fyra eller fem soppskålar. Häll över het soppa, toppa med en klick citronkesella och några solroskärnor. Servera.
Tips; det är gott med rivet citronskal i soppan också. Tillsätts om man vill efter att soppan är mixad.
Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.
Morotssoppa är en underskattad delikatess!
Ett tips: Jag hade tjejmiddag i förra veckan och då bjöd jag på morotscappuchini, dvs morotssoppa som serverades i glas och toppades med lite skummad mjölk. Till det serverade jag dina matmuffins. Det blev stor succé och jättegott!
Enkel vardagsmat som kändes riktigt lyxigt!
Anna Maria
Reykjavik
Det var ett riktigt bra tips! Tackar : )