4 portioner

  • 2 stora sötpotatisar
  • 1 ansad purjolök
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 liter vatten + 3-4 msk kycklingfond
  • mineralsalt och vitpeppar
  • 4 msk pumpafrön
  • 1/2 röd chilifrukt, finhackad
  • 4 dl kokta, röda linser

Börja med att skala sötpotatisen, ansa purjolöken och skala de gula lökarna. Tärna potatisen i ca 1×1 cm stora tärningar. Strimla purjon och finhacka löken. Lägg allt i en stor kastrull, häll på oljan och fräs på medelvärme i ca 5 minuter under omrörning. Häll på vatten och fond och låt alltsammans puttra på medelvärme i ca 20-25 minuter. Häll över allt i en stor bunke och mixa med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt finhackad chili. Koka linserna 10 minuter. Häll av överflödig vätska genom en sil. Fördela 1 dl linser i botten på fyra djupa skålar. Häll på varm soppa och toppa med pumpafrön. Servera.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.