Tack rara Kristin för detta toppenrecept. Moset får mig att längta upp till frukostgröten varje morgon :roll: .

Kan det bli enklare? Välj äppelmängd efter hur mycket mos du vill göra.

  • 70 små äpplen = 7,5 liter renskurna äppelbitar = ca 4 liter färdigkokt mos

1. Skala äpplen och skär bort kärnhuset.
2. Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll i ytterst lite vatten, bara så att det täcker kastrullens botten.Detta för att äppelbitarna inte ska brännas fast i botten.
3.Koka äppelbitarna på ganska hög temperatur tills de kokat sönder. Känn efter med gaffel eller sticka.
4. Återstår några större bitar efter kokningen kan man använda elvisp för att finfördela dem.

Låt äppelmoset svalna och häll sedan upp på väl rengjorda kärl eller burkar med tätslutande lock.

Tips för den som vill; Koka äppelbitarna tillsammans med en kanelstång/skuren vaniljstång/en bit ingefära för extra krydda.

Håller ca två veckor i kylskåp

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

7 kommentarer


kristin [17 October 2008, 09:10]

åhh, va gullig du är nina!! :) blir alldeles rörd. trevlig helg och många kramar

Ebba [17 October 2008, 23:10]

Tänkte bara säga grattis på födelsedagen :) Vet att det inte är den 18 i Sverige än, men snart! Hoppas att du får en fin dag =)

Nina Ahlm [18 October 2008, 09:10]

Ebba; Tack & Tillbakakaka!! Vad glad jag blir. Antar att jag inte behöver skryta om att jag har vackert födelsedagsväder här i Stockholm?! Du har naturligtvis ännu bättre i Australien på din födelsedag : )

Stort grattis till dig från mig och hoppas att du också får en fantastisk dag.

maria i oslo [18 October 2008, 09:10]

Smarrigt med äppelmos. Jag har en frukostfavorit som passar finfint nu om hösten. Jag tar ett norskt äpple, skär i klyftor, lägger i kastrull med lite vatten och kanel samt ekorussin från manna. Låter det stå på plattan på svag värme under tiden jag gör min morgonyoga. Då jag är klar äter jag min stewed apples med en banan, linfrön,bovete,paranötter och havremjölk. På toppen en klick yoghurt. Det är frukost som smakar himmelskt! Jag håller på med min yogalärarutbildning nu och vi läser en del om Ayurveda och de sista åren har jag levt lite enligt den ayurvediska modelles. Det handlar en del om at äta så färsk och nylagad mat som möjligt.
Man kan såklart koka många äpplen på en gång och spara i kylskåpet men enligt ayurvedisk filosofi försvinner en del av prana(livskraften) i maten då. Man behöver inte bli fanatisk men ta till sej en del av filosofin – den funkar faktsikt =)

Katariina [18 October 2008, 10:10]

Grattis på födelsedagen! Hoppas du får en underbar dag! =)

kristin [18 October 2008, 15:10]

ser att du fyller år, så ett jättestort GRATTIS till dig!! :D kram

Ebba [19 October 2008, 00:10]

Tack själv :) Vad kul att vädret blev bra! Här var det också fint väder, 31 grader hade jag under dagen. Har dock haft feber, så dagen var väl inte alldeles bra. Hoppas att du hade fin dag! Kram