Gott till både kött, fisk och kyckling.

4 portioner

STEG 1 

  • 2 finhackade chalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 2 msk rostad kokos
  • 1 msk limeskal, rivet

STEG 2.

  • 2 dl arborioris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 4 msk kyckling/grönsaksfond/lantbuljong utan jäst och socker

STEG 3

  • 1 dl 10% ost, riven
  • salt och peppar

STEG 1. Börja med att fräsa hackad chalottenlök, finhackad paprika och tunt skivad fänkål i olivoljan i några minuter. Låt det inte ta färg utan bara svettas litegranna. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Rosta kokosen i en medelvarm torr panna ett par minuter tills den fått gyllenbrun färg. Ställ åt sidan tillsammans med rivet limeskal och riven ost.

STEG 2. Fräs en finhackad lök i olivolja i en kastrull utan att den tar färg. Häll i riset och slå på 5 dl av den kokande buljongen, (vattnet blandat med fond). Rör hela tiden och låt all buljong koka in innan du tillsätter resten av vattnet lite i taget. Kokas sammanlagt ca 20 minuter, vilket kan variera beroende av värme etc.

STEG 3. När riset kokat klart och all buljong kokat in avslutar du med att tillsätta den rivna osten och röra runt till en krämig risotto. Smaka av med salt och peppar och rör sedan ner den tidigare frästa blandningen av paprika, chalottenlök och fänkål. Sist av allt rostad kokos och rivet limeskal. Servera med rostade cashewnötter på toppen.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.