4 portioner

  • 2 medelstora sötpotatisar
  • 8 osvavlade aprikoser
  • 1 rödlök
  • 100 g fårost
  • 2,5 dl oatly i mat
  • mineralsalt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisar, finhacka aprikoser, skiva löken och smula fårosten. Lägg först ett lager av den ena skivade potatisen i botten av en gratängform. Salta och peppra lätt. Lägg ett lager över med aprikos och rödlök. Lägg sedan ännu ett lager med den andra skivade sötpotatisen och smula fårost över alltihop. Häll sist över oatly i mat. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Servera som tillbehör.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

8 kommentarer


Anna [01 April 2008, 22:04]

Kan man använda vanlig riven ost istället, typ västerbotten eller liknande istället för fårost? Och vad är “osvavlade aprikoser? ALdrig hört talas om.

Nina Ahlm [02 April 2008, 05:04]

Man använder den ost man gillar men får/fetaost ger en väldigt god smak till rätten. Aprikoser kan vara svavlade (orange till färgen) eller osvavlade (mer mörka till färgen). De svavlas för att få en “finare” färg och längre hållbarhet men de förlorar också en del nyttigheter samt blir hårdare i konsistensen av detta. Jag gillar de osvavlade bäst. Hittar man inga osvavlade, även om de brukar finnas i hälsobutiker, så går det även att göra receptet på vanliga.

Anna [02 April 2008, 17:04]

tack för ditt svar. Du skriver hälsokost, är det där man bäst hittar aprikoserna då? jag tittade på coop idag men hittade inget sådant alls där. TYcker receptet låter så spännande att jag bara måste prova att göra det och då känns aprikoserna som en viktig ingrediens.

Nina Ahlm [02 April 2008, 21:04]

Ja, det är där man troligast kan hitta osvavlade aprikoser. Vanliga finns på ICA.

lisa [07 April 2008, 06:04]

hej,
jag vill garna prova den har gratangen. Problemet ar att jag inte vet vad oatly
i mat ar. Jag bor i USA, vad kan jag anvanda istallet?

tack pa forhand
Lisa

Nina Ahlm [07 April 2008, 07:04]

Lisa: Välj en matlagningsvänlig variant av t.ex sojamjölk, havremjölk eller vanlig mjölk bara. Oatly är baserad på havre.

malin [02 November 2008, 15:11]

Hej,
Tack för ett annorlunda gratäng recept, var supergott tycker jag. Tål tyvärr inte mjölk men det gick bra att klicka på lite Sour supreme(mjölkfri creme fraich som inte rann ut) uppepå istället för ost, funkar säkert med sojaost också. Och sen var det kanon att receptet var med oatly i mat. Är bara lite nyfiken, är sötpotatis nyttigare än vanlig potatis? Sen undrar jag även vad du rekommenderar för protein till detta? Blev kyckling igår, vilket var väldigt gott. Tack för en kanonbra och inspirerande sida.
Hälsningar
Malin

Nina Ahlm [02 November 2008, 15:11]

Malin: Vilka bra tips för helt mjölkfri gratäng : )
Både potatis och sötpotatis är bra och nyttiga knölar trots att de inte ens är släkt med varann. Poängen för mig är mer att visa på alternativen och nu ville jag ha smaken av sötpotatisen då den är sötare samt att den har en underbar färg och är mycket rik på antioxidanter som Betakaroten och E-vitamin bl.a. Vanlig potatis är också toppen med mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Til denna äter jag gärna lax/annan fisk eller kyckling precis som du.