1 hel plåt ugnspannkaka

  • 6 dl sojamjölk/lättmjölk
  • 200 g tunnskivad rökt kalkon + eventuellt extra att äta till
  • 1 1/2 dl dinkelsikt
  • 1 dl vetemjöl/grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 ägg
  • 1 nypa salt
  • 3 msk vetegroddar/ hela linfrön

Börja med att blanda mjölet med övriga torra ingredienser. Vispa sedan ner mjölken till en smet och låt den vila i kylen i ca 30 minuter. Strimla kalkonskivorna och sprid ut strimlorna i botten på en djup plåt innan du häller över smeten och ställer in plåten i ugnen. Ugnstek pannkakan i mitten av ugnen, 225 grader i 25 minuter. Servera pannkakan som tillbehör tillsammans med rårörda lingon, strimlad salladskål och extra skivad kalkon.

4 kommentarer


Carola [21 August 2006, 19:08]

Jag provade baka denna panka och blev väldigt positivt överaskad av hur gott den smakar. Den kommer definitivt att ingå i min veckomeny. Men hur nyttig är den egentligen? Den innehåller ju vetemjöl!!! Räknas pankakan som en bra rätt ur både närings och GI synpunkt?

Nina Ahlm [21 August 2006, 19:08]

Det är inte mjölet i sig som avgör slutproduktens GI-värde. Den här pannkakan innehåller även linfrön som har en GI-sänkande effekt på slutresultatet. Största delen mjöl består av dinkelsikt men inget mjöl har lågt GI. För att man ska få en näringsriktig tallrik som innehåller den här sortens pannkaka är det mest föredömliga att äta ca en knuten näve av tallriken med pannkaka, en knuten näve rena proteiner t.ex kalkon och halva tallriken med grönsaker. Att bara fylla tallriken med pannkaka är inget jag rekommenderar även om det här receptet är en alternativt bättre pannkaka och även om det är gott. Om du söker efter och läser bloggen som hör till det här receptet, den heter “ugnspannkaka med bacon” så kan du läsa om hur jag gjorde och hur jag serverade den.

Elina [28 September 2006, 09:09]

Är det inte lite för mycket kolhydrater och för lite protein? Annars lät det ju väldigt gott!

Nina Ahlm [28 September 2006, 11:09]

Det beror på HUR man äter den. Tips är att äta den som främsta kolhydratkällan med exempelvis mager skinka eller kalkon till som proteinkälla och råkost, så är avvägningen naturligtvis bättre än att fylla hela tallriken med bara pannkaka.