Här är min favorit med doft av tranbär, kanel och vanilj. De klassiska recepten bidrar med mycket socker. När vi ersätter en stor mängd socker med mindre honung får glöggen en mindre söt smak och därmed en lite annorlunda smak mot vad vi är vana vid.

  • 1 flaska vitt vin ( Alkoholfritt går bra)
  • 2 kanelstänger
  • 8 kryddnejlikor
  • 1 liten bit ingefära
  • 1 tsk krossade kardemummakärnor
  • 1/2 pomeransskal [Ett halvt skal]
  • 1/2-1 dl honung+ 1/2 dl färskpressad apelsinsaft
  • 2x vaniljstång
  • Mandel
  • torkade tranbär

Värm vinet, kryddorna och en bit skalad ingefära försiktigt i en gryta. Koka ej. Rör i pressad apelsinsaft och honungen tills den löst sig, lite i taget och smaka av för att känna när du tycker att det räcker. Skär upp bägge vaniljstängerna med en liten vass kniv på längden och lägg dem i grytan. Häll upp glöggen i en karaff och låt stå i kyl över natten, gärna flera dygn, så att alla ingredienser får ligga i vinet och dra. Värm upp igen, sila och tillsätt bär om så önskas. Servera med tranbär och skållad mandel. 

2 kommentarer


Michaela Sundström [08 December 2006, 17:12]

Hej! Glöggen låter jättegod, men finns det något annat alternativ än alkoholhaltig dryck? Det här är mitt första försök till hemmagjord glögg så jag vet inte riktigt vad som funkar och inte funkar.

Nina Ahlm [08 December 2006, 19:12]

Javisst. Ett alkoholfritt vin går utmärkt.