4 portioner

Förrätt

Gazpacho på ananas

En supergod variant på gazpachosoppa. Färsk ananas innehåller enzymet bromelain som bryter ner protein i maten och på det sättet underlättar matsmältningen.

  • 5 dl passerade tomater
  • 2 1/2 dl grönsaksjuice
  • 2 1/2 dl osötad ananasjuice
  • 1 gurka
  • 1/2 färsk ananas
  • 1 gul paprika
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 rödlök
  • 1 selleristjälk
  • en nypa färska korianderblad
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1/2 tsk finstötta korianderfrön
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm chilipulver
  • 1/2 tsk tabasko
  • salt och peppar efter smak

Blanda passerade tomater och juice i en stor kastrull. Skala gurkan, dela den på längden och ta ur kärnhuset. Skär ananas och samtliga grönsaker i små bitar. Lägg alla småbitar i kastrullen, allt utom gurkan och ananasen, och koka sakta under lock i ca 10 minuter. Smaka av med kryddorna. Mixa soppan slät och ställ in i kyl i minst 2 timmar. När soppan är riktigt kall, lägg i små finskurna tärningar av gurka och ananas. Servera och njut.

Varmrätt

Nyårsgryta med svarta linser, getost och rött råris

  • 4 gula lökar
  • Ett litet blomkålshuvud
  • 2 morötter
  • 150 g jordärtskocka
  • 1 bit kålrot
  • 4 sötpotatisar
  • 1 dl svarta linser, blötlagda i minst 30 minuter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk paprikapulver
  • rivet skal och saften av 1 citron
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • 2 piri piri
  • 1 tsk stött kummin
  • salt
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 4 msk kesella och ca 5 msk getost, riven

Skala och skär alla grönsaker i lika stora bitar. Skiva löken och lägg i en stor kastrull. Krydda grönsakerna och linserna med vitlök, paprikapulver, citron, rosmarin, timjan, piri piri, kummin och salt. Ringla oljan över löken och lägg grönsakerna ovanpå löken. Häll grönsaksbuljongen över alltihopa. Lägg på ett lock och låt grytan koka på medeltemp, sakta i ca 30 minuter. Rör om och smaka av. Servera grytan med en klick kesella rörd med riven getost. Även rött råris är gott till.

Efterrätt

Mockamousse

  • 200 g mörk choklad minst 72% kakaohalt
  • 1/2 dl bryggt kaffe
  • 3 msk färskpressad apelsinjuice, ljummen
  • 3 dl lättvispad ekologisk grädde med 1 tsk vaniljsocker

Vill man avstå från grädden kan man istället göra moussen med 2 äggulor som grundsmet och sedan vända ner 2 hårt vispade äggvitor i moussen för att lyfta den. Annars;
Finhacka chokladen och smält i vattenbad. Blanda i det varma kaffet och rör slätt. Rör sedan i den rumtempererade juicen från apelsin och tillsätt en klick grädde. Vänd sedan snabbt ner chokladsmeten i resten av den vispade grädden. Fördela i serveringsglas/ skålar. Täck med plastfolie. Ställ i kyl i minst 4 timmar. Serveras med fördel tillsammans med rårörda hallon eller klyftad apelsin