1 stor gratängform

  • 2 auberginer
  • 1 msk olivolja

Fyllning

  • 2 röda lökar
  • 2 gröna paprikor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 brk krossade tomater + 1tsk sambal oelek
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk grönsaksfond
  • 1 nypa färsk oregano
  • 1 nypa färsk basilika
  • 300 g quornfärs ( 1 pkt )
  • 1/2 dl lätt kesella
  • 1/2 dl riktig parmesan, grovriven

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skiva sedan lök, paprika och vitlök i tunna skivor. Lägg skivorna i en kastrull och häll sedan på krossade tomater, sambal oelek, vatten, tomatpuré, fond, basilika och oregano. Koka upp och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt småputtra ca 20 minuter. Tillsätt sedan quornfärsen och låt koka ytterligare 5 minuter. Rör sist ner kesella. Ta av kastrullen från plattan och ställ åt sidan en stund. Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor. Pensla en ugnsäker form med oljan samt lite på varje skiva. Stek skivorna hastigt så att de tar färg i en torr het panna. Lägg dem sedan i den ugnsäkra formen och varva med fyllningen. Strö över parmesanosten och gratinera moussakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.