I den här pajen har jag använt skrädmjöl. Skrädmjöl tillverkas av vedugnsrostad havre som sedan mals. Mjölet ger pajen en nötaktig doft och smak och gör pajskalet lite knaprigare. Vill man går det lika bra att göra pajen med endast glutenfritt mjöl eller annat mjöl t.ex graham, vete eller dinkel.

1 paj ca 6-8 portioner

Pajdeg

  • 30 g rumsvarmt smör
  • 1 brk lättkesella
  • 2 dl Finax glutenfri mjölmix, gärna grovt (Om du vill göra med vanligt mjöl går det bra att byta ut)
  • 2  dl skrädmjöl

Blanda samtliga ingredienser i en bunke med en gaffel till en jämn deg. Tryck sedan ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Arbeta med fingrarna degen upp en bit på insidan av kanterna. Gör två långa remsor av aluminiumfolie och lägg i pajformen, på pajdegen. Lägg i dem med ett lätt tryck längs med pajkanterna så att degen som du tryckt upp en bit på formkanten inte sjunker ner under förgräddningen. Picka degen i botten med en gaffel och förgrädda i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Obs ta bort aluminiumfolien när pajskalet svalnat.

Fyllning

  • 2 dl riven vitkål
  • 2 dl riven morot
  • 1/2 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 2 paprikor, strimlade (på bilden grön + röd)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • ca 15 gröna oliver, kärnfria
  • 8 st avrunna soltorkade tomater, strimlade
  • 1 broccolihuvud, brutet i små buketter
  • 1/2 dl färsk basilika, finhackad
  • 1/2 dl färsk persilja, finhackad
  • 3 ekologiska ägg
  • 2 dl ekologisk mjölk
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1 dl riven ost 17% fetthalt

Sätt ugnen på 200 grader. Riv vitkål och morot och fräs i en medelvarm panna i olivoljan tilsammans med chili, strimlad paprika och finhackad rödlök. Fräs några minuter runt om tills grönsakerna börjat svettas och fått lite färg. Fördela i det förgräddade pajskalet. Lägg hela oliver över grönsakerna tilsammans med avrunnen strimlad soltorkad tomat. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner de små färska broccolibuketterna. Låt koka i ett par minuter, häll av i en sil och fördela över pajen. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor i en bunke till en äggstanning. Häll över pajfyllningen och avsluta med riven ost. Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda 35-45 minuter. Servera med en god sallad med blandade salladssorter, melon, fetaost, pressad citron, rädisor och avokado.