Quinoasallad med Kyckling, Valnöt, Apelsin & Rosmarin
1 portion
- 125g kycklingfilé, strimlad och stekt
- 50g quinoa (torrvikt) / 0,5 dl okokt
- 2 msk grovt hackade valnötter
- 4 torkade, hackade aprikoser
- 2 dl röda mangoldskott
- 1 dl strimlad salladskål
- 1 dl tärnad apelsin
- havssalt & peppar
- ½ msk olivolja
- 2 msk färskpressad apelsin
- ½ msk finhackad färsk rosmarin
Strimla kycklingen och stek på medelvärme i en panna. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen. Spola den kall i en sil. Grovhacka valnötterna och aprikoserna. Blanda hackad valnöt, aprikoserna, röda mangoldskott, salladskål, quinoa och tärnad apelsin med olja, pressad apelsin och rosmarin i en bunke. Rör sist ner den varma kycklingen. Smaka av med havssalt och peppar. Servera.
Köttfärsröra med Kidneybönor, Tandoori & Vitlöksyoghurt
1 portion
- 100 g nötfärs max 10% fetthalt
- 70 g kidneybönor (torrvikt) / 0,7 dl okokt
- 1 finhackad gul lök
- 2 tsk röd currypasta
- ½-1 msk tandoorikrydda (smaka av hur mycket du vill ha)
- 1 liten riven morot
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl krossade tomater
- havssalt och svartpeppar
- 2 nävar valfri grönsallad t.ex maché, frissé och babyspenat
- 4 msk mild lättyoghurt 0,5% fetthalt, smaksatt med färskpressad vitlök
Koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen eller använd färdigkokta och låt dem rinna av väl i en sil. Bryn färsen tills den fått fin färg. Tillsätt finhackad lök, currypasta, tandoorikrydda, riven morot, vitlök, bönor och krossade tomater. Låt puttra samman ca 5-10 minuter. Smaka av med havssalt och peppar. Servera röran med valfritt grönt och vitlöksyoghurt.
Fiskgratäng med Citronsås, Fänkål & Rotfrukter
1 portion
- 100g torskfilé
- 1 dl strimlad purjolök
- 1 dl strimlad fänkål
- ½ pressad citron, havssalt och nymalen svartpeppar
- 100 g palsternacka skuren i tjocka stavar (okokt)
- 50 g morot, klyftor (okokt)
- havssalt och peppar
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg fiskbiten i en form. Pressa över citron, salta och peppra lätt. Strimla purjolök och fänkål och strö över fisken. Skala och skär palsternacka och morot och lägg runt fisken. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i 20-30 minuter. Servera med citronsåsen nedan.
Citronsås
- 1 msk fint rivet citronskal
- 1/2 pressad citron
- havssalt och vitpeppar
- 5 msk lätt creme fraiche 17%
- 2 tsk flytande honung
Blanda samtliga ingredienser och ställ kallt fram till servering.
Fetagratinerad Broccoli med Äppelsallad & Kalkon
1 portion
- 100 g kokt broccoli
- 1 ekologiskt ägg
- 2 msk smulad feta max 10%
- 2 msk minifraiche
- 80 g skivad kalkon
- 1 riven morot
- 1 rivet grönt äpple
- havssalt och peppar
- 2 msk hackad persilja
Bryt broccolin i små buketter och koka i vatten, i en kastrull ca 4 minuter. Häll av och lägg i en ugnsform. Vispa ägget i en bunke. Rör ner smulad feta och minifraiche. Fördela blandningen över broccolin. Sätt in i ugnen 225 grader och gratinera 5-10 minuter (till fin färg). Riv morot och äpple och blanda rivet med hackad persilja, salt och peppar. Servera gratinerad broccoli med äppelsalladen och skivad kalkon.
Snabb Lasagne med Het Chililax & Spenat
1 portion
- 80 g laxfilé i tärningar
- 1 tsk sambal oelek
- havssalt och vitpeppar
- 2 färska pastaplattor, 100 g
- 1 tsk olivolja
- 1 riven morot
- ½ röd paprika, strimlad
- ca 50 g färsk bladspenat
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 2 msk minifraiche
- 3 msk riven mager ost t.ex västan 10%
Sätt ugnen på 200 grader. Tärna laxen och pensla sedan fisktärningarna med sambal oelek. Salta och peppra. Fräs laxtärningarna runt om i en torr het panna ett par minuter. Lägg en pastaplatta i botten av en ugnsfast form smord med lite olja. Lägg fiskbitarna på plattan. Fräs riven morot, strimlad paprika, babyspenat och hackad vitlök i oljan i en medelvarm panna tills allt mjuknat något. Lägg grönsaksröran på fisken. Avsluta med 2 msk minifraiche och lägg sedan på den andra pastaplattan och strö riven ost över alltihop. Gratinera i mitten av ugnen tills osten fått fin färg. Servera med gröna blad.
Färsburgare på Råg med Grön Ärtdressing och Tomat
1 portion
- 1 rågkusehalva ca 60g
- 80 g nötfärs max 10% fetthalt
- 1 liten riven morot
- 1/2 finhackad gul lök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 tsk torkad oregano
- 1 dl frysta, tinade gröna ärtor
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 3 msk lätt minifraiche
- havssalt , oregano och vitpeppar
- 1 skivad tomat
Blanda färsen med riven morot, hackad lök, vitlök, oregano, havssalt och peppar. Forma till en stor eller två mindre biffar. Stek i ugnsfast form i ugn, 200 grader i ca 10 minuter eller tills burgaren/burgarna känns fasta i konsistensen. Mixa under tiden ärtor och minifraiche med vitlök. Smaka av med salt, peppar och lite oregano. Lägg brödet i botten, burgaren uppepå. Klicka över dressingen och toppa med tomat. Servera med grönt.
Matjessill med Färskpotatissallad & Ägghack
1 portion
- ca 80 g kokt skivad färskpotatis med skalet kvar
- 1 kokt grovt hackat ägg
- 2 msk finhackad gräslök
- 2 msk finhackad dill
- 1 dl finhackad salladslök
- 2 msk rivet skal av 1 citron + ½ dl pressad citron
- 10 färska rädisor, tvättade och halverade
- 1 dl kesella lätt
- matjesspad och vitpeppar
- 100 g matjessill
Tvätta, koka, svalna av och skiva färskpotatisen. Lägg i en skål. Blanda ner kokt, kallt ägghack, gräslök, dill, salladslök, citronskal, citronsaft och halverade rädisor. Vänd runt alltsammans försiktigt med kesellan till en fast och fin sallad. Smaka av med lite spad från sillen och vitpeppar. Obs tänk på att sillen är salt så salta med måtta. Servera potatissalladen med sillen och lite extra dill och gräslök vid sidan om.
nLifes veckomeny
Den här sidan är en del av nLifes veckomeny vecka 2. Läs mer om veckomenyn.