Kyckling med Thaibasilika, Lime & Grön Curry

1 portion

  • 50g parboiled ris (torrvikt) / 0,6 dl okokt
  • 130 g tinad eller färsk kycklingfilé
  • 2 -3 tsk grön currypasta
  • ½ pressad lime
  • ½ grön paprika, strimlad
  • ½ gul paprika, strimlad
  • 1 dl små broccolibuketter
  • ½ dl strimlad thaibasilika/vanlig basilika
  • havssalt och peppar

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Koka broccolibuketterna ett par minuter i vatten. Häll av och ställ åt sidan. Strimla kycklingfilén och bryn på medelvärme i 5-10 minuter. Strimla paprikor och basilika och rör ner i det kokta riset. Smaka av med salt, peppar och pressad lime. Rör ner currypasta och thaibasilika i den brynta kycklingen. Blanda alltsamman och fräs på några minuter i pannan. Smaka av med havssalt, peppar och eventuellt mer currypasta. Servera med extra grönt.

Tonfisk & Färskpotatissallad med Dillfrö & Äpple

1 portion

  • 125g konserverad tonfisk i vatten, avrunnen
  • 100g färskpotatis med skal, okokt
  • 1 dl små blomkålsbuketter
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk olivolja
  • havssalt
  • 1-2 tsk dillfrö
  • 2 msk färsk hackad dill
  • ½ dl finhackad färsk persilja
  • ½ dl finhackat grönt äpple
  • pressad citron

Börja med att koka potatisen och låt svalna helt. Bryt blomkålen, finhacka vitlök och äpple, strimla persiljan. Fräs i oljan på medelvärme ca 5 minuter. Salta och smaka av med mortlad/mald/krossad dillfrö och färsk hackad dill. Ta av allt från värmen och häll ner i en bunke. Skiva ner potatisen och pressa över citron. Ställ in i kylen och låt kallna. Häll av tonfisken. När allt i bunken svalnat, vänd ner tonfisk. Servera.

Morotsplättar med Kalkon & Avokadokräm

1 portion

  • 80g skivad kalkon
  • 2 små morötter, rivna
  • ½ gul lök, hackad
  • 1 ägg
  • ½  dl grahamsmjöl
  • 1 tsk olivolja
  • havsalt och peppar

Avokadokräm

  • 2 msk lättkesella
  • ½ mosad avokado
  • havssalt och pressad citron

Riv morötter grovt. Finhacka löken och blanda rivet och lök med ägg, salt och peppar i en bunke. Blanda i mjölet och rör med en gaffel till en sammanhängande smet. Värm en stekpanna med olivolja i. Klicka med sked ut smeten till tre små plättar i pannan. Stek på låg värme, ca 3 minuter på varje sida. Servera plättarna varma med skivad rökt kalkon,, avokadokräm och sallad.

Fiskgryta med Färskpotatis, Timjan & Tomat

1 portion

  • 170 g vit fisk t.ex torsk/hoki
  • 150 g färskpotatis (okokt)
  • 2 dl vatten + 3 msk hummerfond
  • 1 citron
  • ½ gul lök, finhackad
  • 1 vitlök, finhackad
  • 2 msk hackad timjan
  • 1 dl krossade tomater
  • 10 cocktailtomater

Dela torskbiten i tärningar ca 2×2 cm stora. Tvätta och tärna den råa potatisen i lika stora bitar. Lägg potatis, lök och cocktailtomater i botten på en kastrull. Häll på vatten + fond och ställ på medelvärme att puttra ca 10 minuter. Lägg sedan ner fiskbitarna och häll i krossade tomater, pressa över citron. Tillsätt timjan och vitlök. Låt puttra ytterligare ca 10 minuter på svag värme tills fisken är klar. Servera med sallad.

Rågbröd med Linsröra, Feta & Gräslök

1 portion

  • 70g röda linser (torrvikt)  / 0,8 dl okokt
  • Rågkuse, 1 halva
  • 2 msk tärnad fetaost max 3%
  • 1 msk philadelphiaost light
  • havssalt och peppar
  • 4 msk finhackad gräslök
  • 1 dl salladskål, strimlad
  • 1/2 rödlök, hackad
  • 1 dl groddar, strimlad
  • 1/2 lime, saften

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Rör ihop smulad feta och philadelphiaost. Smaksätt med havssalt, peppar och gräslök. Vänd runt linserna med röran. Lägg röran på brödet och toppa med salladskål, rödlök och groddar. Pressa över lime och servera.

Gratinerad Aubergine med Het Bönröra & Mozzarella

1 portion

  • 1 aubergine (150g)
  • 80 g vita bönor (torrvikt) / 0,8 dl okokt
  • 20 g mozzarella
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk finhackad röd chili
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 msk färsk hackad koriander
  • ½ msk pressad lime
  • 1 tsk olivolja
  • mineralsalt och peppar

Koka bönorna enligt anvisningen på förpackningen. Dela auberginen i två halvor och gröpa ur innehållet. Finhacka aubergineköttet. Blanda kokta bönor och auberginehacket med alla övriga ingredienser i en bunke. Fyll halvorna och dela mozzarellabollen i tunna skivor och lägg på. Sätt ugnen på 225 grader och gratinera de fyllda halvorna i ca 10-15 minuter. Servera med sallad.

Lammfärsbullar med Oregano i Tomatsås

1 portion

  • 100 g lammfärs max 10% fetthalt
  • 1/2 röd lök, finhackad
  • 2 tsk torkad oregano
  • havssalt och peppar
  • 1 tsk olivolja

Blanda färsen med finhackad lök, oregano, salt och peppar och forma köttbullar. Stek i panna i lite olivolja tills de är jämt gyllenbruna och känns stumma.

  • 50g fullkornspasta (torrvikt) /1,5 dl okokt
  • ½ röd lök, finhackad
  • 1 vitlök, finhackad
  • 1 dl krossade tomater
  • havssalt och peppar

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka upp krossade tomater med hackad röd lök och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Rör ner pastan innan servering och servera med köttbullar och grönsaker.

nLifes veckomeny

Den här sidan är en del av nLifes veckomeny. Läs mer om veckomenyn.

Fler recept att välja mellan: